Asociația România Culturală și Complexul Muzeal Județean Neamț a organizat vineri, 15 iunie 2018, ora 13.00, în Sala de Artă Contemporană a Muzeului de Artă
Piatra Neamț vernisajul expoziției de fotografie „REGINA SOLDAT” și lansarea albumului „Regina și Frontul”.
Cele două acțiuni culturale se înscriu în evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri.
Au luat cuvântul: scriitorul Constantin Bostan, Anca Beatrice Todireanu,președintele Asociației România Culturală, dr. Ciprian Dorin Nicola, manager al Complexului Muzeal Județean Neamț și dr. Mihaela-Cristina Verzea, director adjunct științific al CMJN și nu în ultimul rând prfectul de Neamț Daniela Soroceanu.
Expoziția de fotografie va putea fi vizitată în perioada 15 iunie –1 iulie 2018.
Curator: Anca Beatrice Todireanu
În cele 45 de panouri fotografice, este înfățișată Suverana României, cea care a vrut să se identifice cu suferința poporului român, cu un veac în urmă, în timpul Primului Război Mondial, implicându-se intens în serviciul sanitar, organizând spitale de campanie, cantine sociale, adăposturi pentru sărmani, depozite de alimente și nu numai.
Este singura Regină care, în acele vremuri grele, nu a cunoscut frica de gloanțe, de bombe și nici măcar de epidemii, ea fiind văzută zilnic în spitalele de campanie pentru a-i alina pe cei suferinzi, a împărţi medicamente, mâncare şi pături soldaţilor răniţi sau bolnavilor de tifos. Și nu s-a oprit aici! Îmbrăcată în nelipsita uniformă de soră medicală, Suverana noastră a mers chiar și pe front, coborând fără frică în „tranșeele morții” pentru a-și încuraja soldații!
Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Primului Război Mondial, a fost numită de popor și „REGINA SOLDAT”!