Vacanțe muzicale – Luni, 2 iulie 2018, ora 19:00, Teatrul Tineretului

SEARA MUZICII CORALE

CORALA  „CANTORES AMICITIAE” a Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” Iaşi

Dirijor, NICOLAE GÎSCĂ

În program:

Drayton – Masterpiece

B Sager & D. Foster – The prayer (aranjament, Nicolae Gâscă)

Solişti: Maria Ojică şi Mircea Rotariu, la pian: Octavian Ambrosie

W. Stole, Del Roma – I will follow him

la pian: Iustina Nedelcu

Dorsey – Take my hand (aranjament, Nicolae Gâscă)

Solistă: Maria Ojică, la pian: Octavian Ambrosie

Sviridov – Snowstorm, Romance 3

la pian: Octavian Ambrosie

Alibiaeva – Vecernii zvon (aranjament, Nicolae Gâscă)

Solistă: Maria Ojică

Anonim – Kalinka (aranjament, Nicolae Gâscă)

Solist: Ionuţ Ciobotaru

Presnik – Ein Stern der deinen Namen traegt (aranjament, Nicolae Gâscă)

Solist: Mircea Rotariu, la pian: Alexandru Mocanu

Ch. Aznavour – Les comediens

la pian: Alexandru Mocanu

Anonim – Von Luzern (aranjament, Nicolae Gâscă)

Anonim – Oh, Happy day (aranjament, Nicolae Gâscă)

Solist: Eduard Irimiea, la pian: Octavian Ambrosie

Smith – Ride the chariot

Solistă: Andreea Rotariu

Cohen – Hallelujah (aranjament, Nicolae Gâscă)

Soliste: Iustina Nedelcu, Maria Ojică, Andreea Rotariu

la pian: Alexandru Mocanu

Jarda – Măi pretine eu şi tu

M. Goia – Cântec şi joc din Maramureş

Nireşteanu – Suita corală nr.2

Spătărelu – Floare albastră

Solistă: Andreea Rotariu

Pautza – Sări, mândra

I. Paşcani – Hora cu strigături

Gr. Dinicu – Hora staccato (aranjament, Nicolae Gâscă)

În program, lucrări ale compzitorilor P. Drayton, C. B. Sager, D. Foster, J.W. Stole, Del Roma, Dorsey, G. A. Alibiaeva, N. Presnik, Ch. Aznavour, H. Smith, L. Cohen,  D.M. Goia, L. Nireşteanu, V. Spătărelu,   S.Păutza, G. Dinicu.

CORALA „CANTORES AMICITIAE”

Fondat în anul 1976, Corul de cameră „Cantores Amicitiae” al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi s-a impus în viaţa muzicală românească şi internaţională prin calităţi precum omogenitatea, precizia şi fineţea interpretării,  respectarea stilului şi caracterului naţional propriu fiecarei lucrări.

Activitatea artistică de până în 1989 a „Cantoresului” este strâns legată de „Vacanţele Muzicale”, artiştii studenţi ieşeni participând an de an la Festival, fie la cursurile de măiestrie, fie prezentând publicului din întreg judeţul Neamţ numeroase concerte, evenimente rămase în memoria afectivă a melomanilor decenii de-a rândul.

Laureat al numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de prestigiu – Concursul Internaţional „Tineretul şi muzica” – Viena, Concursul Coral Internaţional de la Montreux, Concursul Internaţional de la Elsenfeld, Concursul Coral Internaţional de la Tampere (Finlanda) – „Cantores Amicitiae” a realizat o serie de turnee încununate de succes în Austria, Belgia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Mexic, Spania şi S.U.A.

„O prezenţă juvenilă, posesoare al unui incredibil de larg spectru expresiv, când elastică, asemenea unui jet de fotoni, când zămislitoare de basoreliefuri sonore, perfecte ca veşnicia şi cu adâncimi fiinţând doar o clipă. Un «Cantores» care, cioplind subtil în marmura umană a vocilor, a zămislit, spontan, ca trăire şi peren ca semnificaţie, arhitecturi fluide şi pensulaţii cromatice vibrânde.” (Gheorghe A. M. Ciobanu, „Gazeta de Roman”, 15 iulie 1997, după un concert al oaspeţilor ieşeni)

NICOLAE GÎSCĂ

Activitatea corului, care cuprinde şi numeroase înregistrări realizate atât pentru televiziune şi radio, cât şi pentru diverse case de discuri din ţară şi din străinătate, este coordonată încă de la înfiinţare de profesorul Nicoale Gîscă, eminent dascăl în cadrul catedrei de dirijat coral a Conservatorului ieşean.

Născut la 30 septembrie 1942 în localitatea Tibirinca – Orhei (actualmente în Republica Moldova), fondatorul coralei „Cantores Amicitiae” este profesor universitar doctor la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi. Nicolae Gîscă este, în domeniul teoretic, autor a numeroase studii şi articole în revistele de specialitate şi a unor lucrări de anvergură. De asemenea, este autor a peste o sută douăzeci de compoziţii şi aranjamente pentru cor a cappella şi cu acompaniament.

„Există ceva cu care Nicolae Gâscă nu glumeşte! Acest ceva este calitatea. Şi am putut constata, o dată în plus, câtă profesionalitate autentică implică această muzică. Adaptată la specificul formaţiei, ea înseamnă acurateţe perfectă, precizie ritmică, omogenitate timbrală, dar şi variaţiile coloristice cerute de expresie sau stilul particular al lucrărilor.”                               (L. Gherman, „Opinia”, nr. 848 din 13 aprilie 1993)