COMUNICAT DE PRESA

 

In indeplinirea atributiilor ce ii revin Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor stabilite prin HG 700/2012 de organizare si functionare, in principal de supraveghere a pietei produselor si serviciilor, coroborata cu cea de acordare de consultanta de specialitate in domeniul protectiei consumatorilor, au fost initiate actiuni de consiliere a operatorilor economici  participanti la Targul de Craciun organizat in cele 2 municipii ale judetului Neamt.

Pentru operatorii economici care participa la Targul de Craciun 2019 organizat in Municipiul Roman, sub denumirea “SATUCUL LUI MOȘ CRĂCIUN” , actiunea de consiliere  a avut loc in data de 12.12.2019.

Operatorii economici participanti la Targul de Craciun organizat in Municipiul Piatra Neamt au fost invitati in data de 16.12.2019 la sediul CJPC Neamt. Acestia au fost consiliați cu privire la modul in care trebuie sa isi desfasoare activitatea de comercializare de bunuri si prestari de servicii, conform legii, astfel incat consumatorii sa se bucure de atmosfera sărbătorilor de iarna in conditii de siguranta.
Atragem atentia asupra faptului ca operatorii economici au obligatii privind corecta informare a consumatorilor cu privire la caracteristicile produselor sau serviciilor oferite, prin etichetele de produs sau cele de prezentare, afisarea preturilor, afisarea la loc vizibil a denumirii operatorului economic si a plachetei cu Telefonul Consumatorilor.

In cazul produselor alimentare comercializate vrac, important este sa fie mentionat pretul pe unitatea de masura, lei/kg sau lei/litru si informatii privind ingredientele cu efect alergen.

De asemenea, trebuie transmise informatii corecte privind ofertele promotionale cu referire la data de debut sau data pana la care oferta este valabila, pretul nou alaturi de pretul vechi barat si sintagma „in limita stocului disponibil”.

Totodata operatorii economici trebuie sa acorde atentie sporita modului de transport, depozitare si manipulare a produselor comercializate astfel incat produsele sa nu fie supuse unor diferente termice care ar putea conduce la alterarea acestora.  

Sfaturi pentru consumatori

– să verifice ambalajul si eticheta produsului;

-să citească cu atenţie eticheta şi să ţină cont de orice avertisment pentru evitarea unor probleme ulterioare de sănătate.

– sa verifice existenta instructiunilor de utilizare si a avertismentelor specifice, insotite de indicatii privind precautiile in utilizare; acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu in limba romana; sa respecte intocmai aceste instructiuni si precautii;

-sa verifice modul de respectare a conditiilor igienico-sanitare la comercializarea produselor alimentare si prestarea serviciilor de alimentatie publica;

-sa solicite bonul de cumparare si sa il pastreze. Orice reclamatie legata de un produs sau serviciu trebuie semnalata, mai intai, operarorului economic si, in caz de nerezolvare, structurii CJPC Neamt direct la sediu sau pe site-ul ANPC unde este formularul pentru reclamatii online..

 

                                     

          16.12.2019