JOI, 20 DECEMBRIE, O NOUĂ SEARĂ MUZICALĂ LA TÂRGUL DE CRĂCIUN LA NEAMŢ

 

Programul artistic pregătit nemţenilor de Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ se reia joi seară, când pe scena amplasată pe platoul Curţii Domneşti vor urca copiii de la Asociaţia cultural artistică “Pinocchio”, interpreta pietreană Isabela Chitoşcă şi grupul “Grounded” de la Liceul de Artă “Victor Brauner” din municipiul reşedinţă de judeţ.

Întreg spectacolul se va desfăşura începând cu ora 18:00.

GROUNDED

Este o trupă din Piatra-Neamţ, formată din cinci liceeni, a căror pasiune şi dedicație pentru muzică i-a legat. Cei cinci sunt: Adriana Ciobanu, de la „Vocea României”, Cătălina Rotaru – la bass, Andrei Afloarei – la chitară, Römers Raoul  – tot la chitară şi Bogdan Ciobanu – la tobe. Erepertoriul lor pentru acest eveniment este format din melodii cunoscute, precum și cele mai frumoase colinde de Crăciun.

Vineri, 21 decembrie, pe scena Târgului de Crăciun la Neamţ vor urca artişti nemţeni. Seara muzicală va debuta cu recitalul oferit de copiii de la Clubul “Ruby’Ma Music Art”. Vor urma interpretele locale Miruna Grecu şi Smaranda Pintilescu, pentru ca finalul să le aparţină membrilor trupei “Andante”. Ora de începere a programului artistic, care se va desfăşura pe platoul Curţii Domneşti, este 18:00.

 

***

 

CLUBUL „RUBY’ MA MUSIC ART”

Este un club destinat activităţilor artistice pentru copii şi funcţionează în Piatra-Neamţ. Grupul s-a înfiinţat în anul 2015, având în prezent în componenţa sa un număr de treizeci şi şase de copii – mai mari sau mai mici –, cu toţii dornici de a urca pe scenă. Ei au în palmaresul propriu participări la spectacole sau festivaluri, soldate cu trofee, premii, distincţii şi diplome. De asemenea, au fost invitaţi la câteva emisiuni televizate. Conducătoarea „Ruby Ma Music” este profesoara Bianca Rusu-Ciucanu.  

MIRUNA GRECU

Miruna-Ioana Grecu este studentă la Facultatea de filosofie și științe social politice din Iaşi. La 19 ani, vârsta ei de acum, declară că „ţelul meu in viață este să ajung acolo unde mi-am propus, pe scenă, înconjurată de oamnei sensibili și care știu sa aprecieze tot ce este frumos. Iubesc muzica. Ea face parte din mine încă de la vârsta de nouă ani.”
Primul profesor i-a fost Lucian Sitaru. Acum îi are magiştri pe Cristina Cozma și Romeo Cozma. 
A participat in toți acest răstimp la concursuri și festivaluri de muzica în întreaga ţară, unde a obținut multe premii. Cele mai importante premii sunt: Trofeul la festivalul “ART Respesc”, Trofeele Festivalurilor “Echinocțiul de primăvară” şi “Bran Fest”. Consideră participarea la emisiunea “Românii au talent” un success. Acolo a obținut de patru ori “Da”. 
Acum activează formația “Meridian Group”.

„Nu aş fi reușit saă evoluez în muzică fără sprijinul părinților mei. Ii iubesc și le mulțumesc din suflet pentru tot efortul moral și financiar.”

SMARANDA PINTILESCU

Cântă de la şase ani şi, deşi a făcut o pauză de doi ani, anul acesta a început să participe la diferite festivaluri de muzică, unde obţinut cele mai importante premii. De asemenea, în noiembrie a lansat primul videoclip al melodiei “Who’s loving you” (cover după Jacksons Five), foarte bine primit de public.

Dintre participările Smarandei Pintilescu la competiţiile naţionale am reţinut: Festivalul “Cântec de Stea”, unde a obţinut Trofeul Junior (al doilea mare trofeu al festivalului), Trofeul Muzica Ușoară (categoria 13-17 ani), Premiul I “Măști musicale”, Premiul Radio Iasi şi un loc în finala Festivalului “Alegria” 2018; Festival “Euro Pop Vision” 2017, cucerind Trofeul Categoriei;  “Festival Volare” – Trofeul Junior Stars (pentru toate categoriile 11-15 ani); “Festival Best Pop Rock” – Premiul I, sectiunea INTERPRETARE, categoria 13-14 ani; Festivalul “Muguri de Lumină” – Trofeul secţiunii INTERPRETARE, categoria 11-12 ani. A obţinut Premiul Radio Iaşi.

Smaranda Pintilescu a avut şi apariţii la diferite spectacole televizate pe posturile locale, în ziarele locale a fost mentionată de mai multe ori pentru rezultatele de la festivaluri, ca membră a echipei Şcolii Populare de Artaă, cu diferite premii câştigate.

A fost remarcată în publicaţia “Top Românesc” de Titus Andrei şi Tibi Albu, ca o voce cu potenţial.

De asemenea, a mai fost finalistă în concursul “Euro Pop Music Vision” – România 2017, Premiată de Directorul Festivalului Internațional “Euro Stars” din Malta cu un loc direct în finala acestei competiţii (aprilie 2018),

TRUPA „ANDANTE” (I. Gugiu)

Trupei Andante  există pe piaţa muzicală românească din anul 2000. De atunci a evoluat, în recitaluri şi concerte, pe scene din întraga ţară.  Formaţia îi are solişti pe Ionuţ Gugiu şi pe Georgiana Blăgescu, vocile lor armonizându-se perfect.

Ionuţ Gugiu, originar din Târgu Neamţ, cântă din adolescenţă. Părinţii au visat pentru copilul lor o carieră în silvicultură, însă pasiunea pentru muzică l-a detertminat să aleagă calea scenei. Pasionat de sportul ecvestru, este membru al clubului de specialitate din Piatra-Neamţ.

A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, secţiunea Pedagogie muzicală. Repertoriul pe care-l abordează vine din zona muzicii pop şi este vast.

Georgiana Blăgescu este născută în Piatra-Neamț, are 22 ani şi în prezent este studentă. Cântă de la vârsta de şapte ani. După patru ani îşi începe cariera artistică, participând la multe concursuri, atât naţionale, cât şi internaţionale. A obţinut, la fiecare dintre ele, premii importante, care aşa, cum singură mărturiseşte, „mi-au făcut cinste atât mie, cât şi profesorilor pe care i-am reprezentat”. Implicată fiind în activitatea muzicală, a avut numeroase aparaţii TV, locale şi naţionale.

„Sunt fericită că am fost înzestrată cu acest talent şi îmi place să bucur oamenii cu pasiunea mea, muzica. În prezent sunt membră a formaţiei ”Andante”, alături de care cânt cu mult drag şi îmi doresc ca, pe viitor, această pasiune să mă motiveze să am şi mai multe rezultate de care să fiu mândră.”

CLASA CANTO POPULAR A ŞCOLII POPULARE DE ARTĂ PIATRA-NEAMŢ

Elevii acestei clase reprezintă Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”. Ei au venit la Școala Populară de Artă mânați de dorința de a învăţa cântul popular aşa cum era el odinioară. În același timp, profesoara lor, îndrăgita interpretă a folclorului reprezentativ ţinutului Neamţ, Georgiana Şerban-Axinte, își inițiază învățăceii în lumea tradiţiilor specifice zonei şi le face cunoscute poveştile costumelor populare.

Cei mai talentați cursanți reprezintă instituția în concursuri regionale și naționale de gen, nu de puține ori întorcându-se laureați și premiați.

Ultimul mare succes al clasei de canto popular de la Școala Populară de Artă a fost consemnat în ziua de 26 noiembrie 2017, una de referinţă pentru toţi cursanţii acestei clase. Ei, împreună cu profesoara lor, au lansat către publicul larg primul lor album. Fiecare dintre elevi a înregistrat cel puţin o piesă, cântec care le defineşte personalitatea artistică. A rezultat un album audio-video de muzică populară, trecut de departamentul foto-video al Centrului pe suport electronic. A fost o premieră pentru instituția pietreană.

IONICĂ MOROŞANU

Ioan Moroșanu Câmpan s-a născut pe 30 iulie 1987, în Satu Mare. A absolvit Școala de Muzică și Liceul de Artă „Aurel Pop” din localitate. La zece ani a început să câștige și primii bani, cântând alături de fratele său și un prieten într-o trupă de muzică populară.

Primul album îi apare în 1999, în editarea unei case de discuri locale – „Sendus Music”, alături de care mai lansează un material în anul următor. „Mândra mea îi bănățeană” s-a vândut foarte bine pe plan local, așa că în 2001 semnează cu o casa de discuri mai mare – „Sonex Records” și lansează cel de-al treilea album „Faină-i frunza codrului”, avându-l invitat pe Ionel Sabo, unul dintre cei mai cunoscuți taragostiști din zona Ardealului.

În 2005, se mută în București și semnează un nou contract cu „RBA Records”, alături de care a produs și a lansat mai multe single-uri și piese din folclor.

La începutul anului 2014, Ionică Moroșanu semnează un nou contract de management cu „Sprint Media Group”, una dintre cele mai de succes case de discuri din România.

Personalitatea dinamică, deschiderea către oameni și abilitatea de a destinde atmosfera chiar și în cele mai vitrege condiții, îl pun pe Ionică Moroșanu pe lista celor mai îndrăgiți artiști de folclor ai României. Dintre cele mai cunoscute piese ale sale, amintim: “Vino mândro joi seara”, “Arde-l-ar focul de pat” și “Io și cu Vasile-a nost”.