STOP INCENDIILOR DE VEGETAŢIE!

Pe parcursul zilei de luni, 18 martie a.c., pompierii militari nemțeni, alături de membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 18 arderi de vegetație uscată şi litieră, care au afectat o suprafață de aproximativ 32 hectare.

Arderile de vegetaţie uscată şi litieră s-au produs în localităţile: Dobreni, comuna Bodești – sat Corni, comuna Petricani – sat Țolici, Valea Ursului, orașul Bicaz – Izvorul Muntelui, orașul Târgu Neamț, str. Ion Creangă, Piatra Neamț – str. Fermelor(2), Roman(2), Grumăzești, Piatra Neamț – anexa Văleni, comuna Bahna – sat Izvoare, Piatra Neamț – str. Strămutați, comuna Grumăzești – sat Curechiștea, Târgu Neamț – zona Humulești, Oniceni, comuna Pângărați – sat Stejaru.

Au fost şi situaţii când arderile de vegetaţie s-au propagat la construcţii, bunuri și fondul forestier, cum ar fi:

  • Incendiul de vegetaţie uscată de luni, 18.03.2019, în jurul orei 12:24, din localitatea Valea Ursului, când flăcările care au afectat cca. 120 metri pătrați de vegetație s-au propagat și la o șiră de coceni, unde au ars aproximativ 1500 kg coceni;
  • Arderea de vegetație uscată din orașul Târgu Neamț, str. Ion Creangă, s-a propagat la un service auto, unde au ars 30 metri pătrați izolație din polistiren și cca. 2 metri pătrați OSB;
  • Arderea de vegetație uscată din data de 18 martie a.c., de pe un teren proprietate privată din orașul Bicaz – Izvorul Muntelui, care s-a propagat la fondul forestier, unde au ars aproximativ 10 hectare de litieră și cioate și arbori uscați(aproximativ 20 metri cubi lemn). Lupta tuturor forțelor angrenate pentru lichidarea tuturor focarelor a durat aproximativ 6 ore și a implicat 2 ofiteri și 26 de subofitțeri din cadrul ISU Neamț, 10 voluntari din cadrul SVSU Bicaz și 10 lucrători ai Ocolului Silvic Bicaz.

Proprietarul terenului de unde a pornit arderea de vegetație uscată și a resturilor vegetale, care s-a propagat la fondul forestier, a fost sancționat cu amendă de către inspectorii de specialitate din cadrul instituției noastre.

Acțiunea de sancționare contravențională a celor vinovați de producerea incendiilor de vegetație, care pot fi identificați, va continua.

Cauza probabilă de producere a acestor incendii a fost ,,foc deschis în spaţii deschise sau fumatul în locuri nepermise”. 

           Reamintim cetățenilor că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.

 

Misiune de stingere incendiu produs la o fânărie în comuna Hangu, sat Grozăvești

 

În această dimineață, în jurul orei 05:00, Detașamentul de pompieri Târgu Neamț – Garda 2 Poiana Teiului a fost solicitat să intervină la un incendiu produs la o fânărie în satul Grozavesti, com. Hangu. La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD de prim ajutor. La locul evenimentului, în fân, a fost descoperit un bărbat de aproximativ 60 de ani, decedat.

Ca urmare a producerii incendiului, au ars construcția din lemn cu suprafața de cca. 30 metri pătrați și aproximativ 5 tone de fân depozitat în aceasta.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost ,,folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul”.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE