Salariul mediu net a crescut cu 101 lei în noiembrie 2021 în comparație cu luna precedentă. Cele mai mari salarii au fost în domeniul IT și forestier, iar cele mai mici în HoReCa.

Chiar dacă salariul mediu pe economie a crescut în noiembrie 2021, inflația , de 7,8% în aceeași lună, a determinat ca puterea de cumpărare să scadă pentru salariații din peste jumătate din sectoarele economice.
În luna noiembrie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.944 de lei, cu 171 de lei (+3%) mai mare decât în luna precedentă. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.645 de lei, în creștere cu 101 lei (2,8%).

În comparație cu aceeași lună din primul an de pandemie, câștigul salarial a crescut cu 6,9%, de la 3.411 lei la 3.645 de lei.

În noiembrie 2021, cele mai mari salarii medii au fost în domeniul serviciilor în tehnologia informaţiei – de 9.055 de lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante – de 1.875 de lei.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă, în învăţământ (+0,8%), respectiv în administraţia publică (+0,6%). Ȋn sănătate şi asistență socială câştigului salarial mediu net a avut același nivel cu cel din luna precedentă.

Cele mai MARI salarii în noiembrie 2021

• cu 29,3% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură);

• între 10,5% și 19,5% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea echipamentelor electrice, extracţia minereurilor metalifere;

• între 5,0% și 9,5% ȋn fabricarea produselor din tutun, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor textile, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii);
• între 3,0% și 5,0% ȋn fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de poștă şi de curier, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea de mobilă, cercetaredezvoltare, alte activităţi de servicii, transporturi pe apă, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului.

Cele mai MICI salarii în noiembrie 2021

– cu 7,9% ȋn industria metalurgică;

– între 1,5% și 2,5% în transporturi aeriene, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, telecomunicaţii, hoteluri şi restaurante, potrivit datelor INS.

Sursa: Realitatea Financiara