Câteva dintre măsurile luate de Primăria Piatra-Neamț în ultimile zile, în concordanță și cu Ordonanțele militare nr.2  din 21.03.2020 și nr.3 din 24.03.2020, pentru prevenirea infectării cu coronavirusul Covid-19 și sprijinirea populației afectate: 

 > În Piața Centrală și în piețele de cartier au rămas deschise doar spațiile comerciale care vând produse alimentare si s-au luat masuri suplimentare de dezinfectie, numar persoane permise simultan in hala si respecatrea distantei sociale. 

 > În clădirea Forum Center au rămas deschise doar spațiile în care funcționează serviciile publice, respectiv: Evidența Persoanei, Direcția Taxe și Impozite Locale, administrarea locuințelor și administrarea parcărilor de reședință. Programul de functionare pentru aceste servicii publice, îndeosebi în privința accesului publicului, a fost restrâns și este comunicat, poate fi consultat pe pagina de facebook municipiul Piatra-Neamt, fiind afișat și la sediul acestora. Fiecare dintre aceste servicii oferă și posibilitatea rezolvării online a solicitărilor cetățenilor. 

 >Fac o precizare importantă: Potrivit ORDONANȚEI MILITARE nr. 3 din 24.03.2020 privind instituirea stării de urgenţă, se menţine valabilitatea documentelor eliberate de autorităţile publice care expiră pe perioada stării de urgenţă. Mai exact, documentele care expiră pe perioada stării de urgenţă, eliberate de autorităţile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgenţă. Așadar, nu vă faceți griji dacă un document va expira în aceasă perioadă. Actele de identitate, permisul de conducere, contractele de închiriere, concesiune  etc ,  își mențin valabilitatea pe toată perioada stării de urgență și vor putea fi preschimbate sau prelungite  în termen de 90 de zile după expirarea stării de urgență. Solicit, prin urmare,  cetăţenilor din Piatra-Neamț ca pe perioada stării de urgenţă să se prezinte pentru eliberarea unui nou act de identitate doar în situaţii deosebite care implică pierderea, furtul ori distrugerea actului de identitate, iar pentru celelalte tipuri de documente să aștepte liniștiți ieșirea din starea de necesitate. 

 >La societatea Parking s-a introdus și posibilitatea de plată și prelungire a contractelor online, fără să mai fie necesară deplasarea clienților la sediul acestei societăți . 

 >Începând cu săptămâna aceasta , ședințele de consiliu local se vor desfășura online, fără a fi necesară prezența fizică a consilierilor locali în sala de ședinte, tot ca măsură de prevenire a infectării. Conform recomandărilor primite la nivel național , pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu local vom introduce doar proiectele care reprezintă o urgență, cu prioritate cele care privesc măsurile pentru combaterea infectării populației cu coronavirus. 

 > În ședința Consiliului Local de săptămâna aceasta am aprobat un set de măsuri fiscale care să vină în sprijinul operatorilor economici (persoane juridice sau fizice) care funcționează în imobile închiriate de la primărie și care sunt afectați în această perioadă de măsurile impuse pentru a stopa răspândirea noului coronavirus. Măsurile cuprind reduceri sau scutiri de la plata chiriilor și redevențelor  în funcție de gradul de afectare, precum și prelungirea termenului de plată a impozitelor locale până la care se poate beneficia de bonificatia de 10% , până la 30 iunie 2020. Un  exemplu relevant este reducerea cu 50% a chiriilor pentru spațiile închiriate la Piața Centrală.     

>Am alocat astăzi suma de 100.000 lei  Spitalului Județean Neamț, prin  asociația Comunitatea Noastră-Vivid,  pentru  dotarea cu echipamente medicale, materiale de protecție, sanitare și de igienă destinate cadrelor medicale și zonelor de primiri urgențe și terapie intensivă. Spitalul Județean Neamț trece în această perioadă prin momente dificile, iar cadrele medicale de acolo sunt în prima linie în lupta impotriva coronavirusului. Este foarte important acum să ne unim forțele și să ajutăm sistemul medical local, pentru a putea trata în condiții optime pacienții infectați și pentru a putea depăși cât mai repede această situație de criză. În urma parteneriatului aprobat astăzi, se va facilita și colaborarea  dintre  Direcția de Asistență Socială a Primăriei Piatra-Neamț și Asociația Comunitatea Noastră- VIVID, pentru implicarea și a voluntarilor înscriși în inițiativa Vivid Neamț  în sprijinirea vârstnicilor și altor categorii de persoane vulnerabile din orașul nostru , aflate în această perioadă într-o situație dificilă. Vom continua să alocăm  fonduri din bugetul local pentru susținerea sistemului medical,  a luptei împotriva coronavirusului și sprijinirea persoanelor care au nevoie de ajutor. Am decis ca în acest an dificil pentru fiecare dintre noi, să renunțăm la beculețele luminoase de Paște și să redirecționăm fondurile bugetate în acest sens, către acțiuni umanitare, de luptă împotriva covid-19 și ajutorarea persoanelor afectate. De asemenea, sumele de bani care au fost alocate la începutul acestui an, în bugetul local, pentru festivaluri vor fi redirecționate pentru finanțarea unor acțiuni umanitare de sprijin a populației afectate și combaterea coronavirusului (achiziție măști, materiale dezinfectante, mănuși, teste, medicamente, echipamente de protectie, aparate de testare, sprijinire pesoane vârstnice etc). Astfel,  în acest moment, peste 650.000 de lei din bugetul local au fost redirectionați pentru  prevenirea infectării cu coronavirus, sprijinirea vârstnicilor și a altor categorii vulnerabile. 

 >Continuăm să ajutăm persoanele vârstnice să traverseze mai ușor această perioadă dificilă. Prin personal specializat din cadrul Direcției de Asistență Socială a Primăriei Piatra-Neamț ne deplasăm la domiciliul persoanelor vulnerabile, îndeosebi vârstnici, pentru a oferi sprijin în aprovizionarea cu  alimente, medicamente sau rezolvarea altor probleme cu care se confruntă.  Am încheiat în acest sens și parteneriate de colaborare pentru aceste acțiuni umanitare  cu asociații neguvernamentale care desfășoară activități în domeniul social sau civic.

Am pus la dispoziția persoanelor vârstnice, care sunt singure și nu au de cine să fie ajutate, numere de telefon la care pot apela pentru sprijin din partea municipalitatii pietrene:

0748146781 – program non-stop,
0748146754 – program non-stop,
0233.622.968 – program luni-joi intre orele 08.00-16.30 și vineri între orele 08.00-14.00

Prin implicare si solidaritate  îi vom putea proteja pe bunicii noştri. 

>Punem la dispoziția pietrenilor și un număr de telefon unic, disponibil incepand de astazi, zilnic in intervalul orar 8-22. 

„0748 146809” este numărul  la care se pot afla informații despre activitatea administrației locale pietrene în perioada stării de urgență, serviciile oferite, programul acestora și modalitatea de accesare. Tot la acest număr, pietrenii pot afla informații referitoare la măsurile de prevenție împotriva infectării cu noul coranavirus.

>De săptămâna viitoare, odată cu încălzirea vremii vor fi reluate operațiunile de spălare mecanizata a străzilor și de dezinfecție în toate cartierele orașului. 

Trebuie să fim calmi, să avem un comportament rațional dar să ramanem în alertă și să ne luăm toate măsurile necesare pentru a ne proteja.

Depinde mult prevenirea și limitarea infectării și de fiecare dintre noi. Măsurile de igienă personală și respectarea  regulilor stabilite pentru evitarea infectării cu noul coronavirus reprezintă una dintre cele  mai bune soluții de autoprotectie.

Va rog sa stati  in casa, sa  respectați regulile de autoprotecție, sa evitați contactul direct cu alte persoane , sa respectati deciziile luate de autoritati in privinta circulatiei și sa nu ieșiți din casă decât in perioadele permise si doar dacă este absolut necesar. Vă asigur că Primăria Piatra-Neamț este mobilizată la maximum pentru aplicarea la timpul potrivit și eficient a măsurilor necesare care să prevină infectarea populației, precum și pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile.

Sănătatea și siguranța cetățenilor reprezintă, în această perioadă, prioritatea zero pentru municipalitatea pietreană, orice altă activitate este trecută într-un plan secundar.
Împreună vom reuși sa facem sa fie bine ! Vă doresc multa sănătate tuturor !