Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București este de astăzi mai gol și mai trist. Ioan Onisei a murit și nimeni dintre cei care l-au cunoscut nu poate crede că acest om plin de viață nu ne va mai întâmpina la intrarea în instituția de care și-a legat ultimii ani de activitate.

„Acum am primit o veste tristă, una din prea multele care au venit din lumea culturii în ultima vreme… Ioan Onisei, directorul general interimar al Teatrului Național, a plecat dintre noi. Jurist de profesie a fost un mare susținător al culturii în diversele poziții pe care, cu onoare, le-a ocupat: deputat, vicepreședintele CNA, director general adjunct al TNB de peste 7 ani. A participat, cu discreție și profesionalism, la succesele TNB, fiind umbra ubicuă a altui mare dispărut, Ion Caramitru. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”, a afirmat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Ioan Onisei a fost, din 22 decembrie 2014, director general adjunct al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, iar de anul trecut director general interimar, având grijă ca această instituție din subordinea Ministerului Culturii să rămână la același nivel ridicat cu care ne-am obișnuit. Activitatea sa bogată a inclus și calitatea de membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Belarus și UNESCO, iar ca deputat a fost membru al Comisiei pentru Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în Masă, membru în Comisia Parlamentară pentru Revizuirea Constituţiei, membru al Comisiei Parlamentare pentru însemne, distincţii şi decoraţii, membru al Adunării Parlamentare a Francofoniei.

De-a lungul întregii activități, drumul său s-a intersectat cu cel al Ministerului Culturii, pe care l-a îmbogățit cu vastele sale cunoștințe în domeniul culturii și al științelor juridice și unde a ocupat funcția de Secretar de Stat, între anii 2005 și 2007.

Pentru tot ce a însemnat Ioan Onisei, îi suntem recunoscători.

Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace! Rămas bun, Ioan Onisei!