În perioada 14-21 iulie 2019, se va desfăşura la Piatra Neamţ cea de-a treia ediţie (cu participare directă a câştigătorilor) a Festivalului International de Arte plastice pentru Copii –PIATRA NEAMŢ CREATIV- III 2019. Festivalul cuprinde un bogat program de activităţi dedicate artei, culturii şi dezvoltării personale a celor implicaţi.
La ediţia din acest an vor participa 33 de elevi, 15 profesori, si 22 de parinti alcatuind 12 echipaje, din 8 ţări (Rusia –două echipe, Ucraina- doua echipe, Hong Kong, Thailanda- doua echipe, Israel, Portugalia, Serbia şi România- doua echipe
Proiectul este realizat de către Asociaţia Culturală Arte. Ro în parteneriat cu Primaria Piatra Neamţ, instituţie care cofinanţează activităţile ce se vor derula în perioada menţionată. Participanţii invitaţi în proiect sunt câştigătorii Concursului Internaţional de pictură pentru elevi Piatra Neamţ Creativ, desfăşurat la începutul acestui an şi finalizat cu EXPOZIŢIA INTERNAŢIONALĂ DE ARTE PLASTICE PENTRU COPII “PIATRA NEAMŢ CREATIV”, Ed. a III- a, 2019 care a fost prezentă pe simezele Bibliotecii Judetene G.T. Kirileanu din Piatra Neamţ în luna mai a anului curent.
Expoziţia a reunit cele mai reuşite 72 creaţii ale copiilor, realizate cu măiestrie de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 6-19 ani, ce au fost selectate cu deosebita atentie din cele peste 1600 recepţionate de la 52 de scoli, licee şi cluburi din 23 de tari. (Bulgaria, Ungaria, Macedonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Lituania, Letonia, Ucraina, Belarus, Polonia, Rusia, Turcia, Iran, Israel, Egipt, Malaezia, Thailanda, India, Hong Kong, China, Romania), de pe 3 continente (Europa, Asia şi Africa). Din cauza spaţiului limitat însă, au fost expuse doar lucrarile cele mai relevante, in numar foarte mic- circa 25 % dintre lucrarile care au obtinut premii speciale – Grand Prize Individual, Gold Medal, Single Selection, la sectiunile individual, colectie per elev si colectie per scoala.
Picturile, desenele, colajele, lucrările de grafică, au fost evaluate de un juriu competent şi exigent -profesori de arte vizuale, bibliotecari şi muzeografi.
Cele trei şcoli câştigătoare ale Marelui premiu Grand Prize School winner, sunt:
SIMPLY ART, Hong Kong –CHINA,
YEOW CHYE ART STUDIO, Penang –MALAYSIA
şi SCHOOL 1955 din Moscova- RUSIA .
Tema festivalului nostru este ”Piatra Neamţ Creativ”, adică raportarea cât mai originală, creativă, poate chiar spectaculoasă a fiecarui participant, prin lucrarile sale, sub aspectul abordării tehnice, compoziţionale, cromatice, la monumentele de arhitectură, la detaliile şi particularităţile istorico-geografice ale spaţiilor care le vor servi participanţilor drept sursă de inspiraţie. In esenţă, Festivalul poate fi privit ca o tabără de peisaj, de lucru în plein-air, dedicata celor care au obtinut cele mai inalte distinctii la Concursul international, dar noi ne dorim mult mai mult de-atât. Prin acest proiect cultural- artistic, realizăm o promovare extinsă a oraşului nostru, atât în mediul fizic cât şi în cel virtual, din perspectiva artistico-plastică, educaţională, culturală, istorică, geografică şi turistică. Succesul acestui obiectiv al nostru ţine aproape exclusiv de continuitatea festivalului. Contactul direct al participanţilor cu istoria şi geografia spaţiului plastic şi artistic al oraşului, va constitui şi anul acesta cu certitudine un real succes, argument susţinut de reuşita ediţiei anterioare a proiectului, care a adus un plus de promovare semnificativ oraşului şi judetului nostru, cu precădere în mediul online, dar nu numai. Acest proiect contribuie masiv la determinarea unui loc foarte bine definit pentru oraşul nostru pe harta europeană şi mondială a culturii şi educaţiei plastice. Obiectivele noastre fac referire aşadar la promovarea internaţională a oraşului nostru prin act educational- artistic şi activităţi culturale de înaltă ţinută.
Ediţia a doua, de anul trecut ne-a depasit aşteptările. Sperăm ca si in acest an sa reusim sa ne atingem obiectivele propuse.

Programul activităţilor va debuta luni 15 iulie, cu deschiderea oficială a Festivalului, gazduită de către Sala Milenium a Central Plaza, la ora 11:00, apoi va cuprinde o serie de sesiuni de lucru la pictură- peisaj, în plein air (în zilele de luni, marţi, miercuri, vineri) în spaţiul Curţii Domneşti, la Turnul şi Biserica lui Ştefan cel Mare, va continua cu vizite la muzee, expoziţii,workshop-uri şi sesiuni de informare turistică, alaturi de cei 9 voluntari de la Asociaţia Culturală Arte.Ro şi elevi pietreni de la şcolile şi colegiile din oraş.

Joi, elevii şi profesorii invitaţi vor participa la un tur cultural de promovare a artei si istoriei romanesti care va avea ca principale repere Castelul si Manastirea de la Miclauseni.
Sâmbată va avea loc o deplasare la Iasi, un tur cultural care va cuprinde vizitarea Catedralei Mitropolitane si a Palatului Culturii, unde vom încheia activităţile festivalului prin decernarea premiilor, urmată de masa festivă la Palas Mall.

Manifestarea pe care o organizăm se doreşte a fi o acţiune culturală anuală dedicată copiilor pietreni dar şi celor din lumea întreagă, precum şi a artei acestora, o celebrare prin lucrările tinerilor artişti a excelenţei în artele vizuale, precum şi un îndemn spre a preţui mai mult pictura, natura, frumosul în general, o încercare de a construi prin copii o lume mai frumoasă, care să pretuiască mai mult valorile autentice, cultura, bunul simţ şi bunul gust.
Dorinţa de a a realiza evenimente culturale-reper pentru promovarea oraşului şi certitudinea ca avem elevi foarte buni în domeniul artelor vizuale care au nevoie de o contextualizare corectă, au fost conceptele de bază în realizarea acestui proiect. Dacă un asemenea festival se poate realiza în ţări mai sărace din punct de vedere economic şi care, poate au şi sub aspect cultural mai puţine lucruri de oferit, fără îndoială că Piatra Neamţ-ul poate fi un reper important pe o hartă a artei tinere, dinamice, a culturii de un anumit nivel. Prin acest festival, oraşul se racordează la manifestari similare din Europa şi din lume, strălucind prin istoria şi cultura sa şi aducând astfel, lumea mai aproape. Subcultura domină astăzi lumea în primul rind în plan artistic şi cultural, mai ales în mediile frecventate de tineri; ne dorim ca prin intermediul acestui festival să oferim o alternativă acestor tineri- în sensul abordării creaţiei artistice , a voluntariatului, a domeniilor cunoaşterii, sau pur şi simplu să creăm un context care să-i inspire pe tineri la lucruri bune pentru comunitate şi pentru ei înşişi, pentru dezvoltarea lor personală.
Motorul acestui festival este format dintr-un foarte restrâns grup de voluntari- elevi şi părinţi ai acestora, câteva firme care ne sprijină an de an, reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene şi ai Complexului Muzeal Judetean, grupati in jurul subsemnatei si al doamnei doctor Mariana Ciobanu, un om foarte implicat şi dedicat acestui proiect, un medic mare iubitor de artă şi de copii, la fel ca şi soţul domniei sale, reputatul medic radiolog Sorin Ciobanu, plecat dintre noi de ceva timp, spre o lume mai dreaptă.

De altfel, doamna doctor a sprijinit consistent financiar realizarea acestui proiect ca sponsor principal, s-a implicat mereu in toate activitatile asociatiei noastre, unde este membru de Onoare, a coordonat o buna parte din organizarea acestui amplu proiect si, in finalul Festivalului, va oferi, ca in fiecare an, celor două cele mai bune echipaje din festival două premii speciale însoţite de placheta –“Dr. Sorin Ciobanu”. Mulţumirile nostre se îndreaptă asadar, către toţi cei care participa la bunul mers al activităţilor proiectului- Primăriei Municipiului Piatra Neamt, reprezentanţilor Bibliotecii Judetene “G.T.Kirileanu”, elevilor voluntari şi nu în ultimul rând presei şi audio-vizualului pietrean pentru promovarea tuturor proiectelor noastre.
Timpurile în care trăim ne invită ca să ne reprezentăm internaţional prin tot ce avem noi mai autentic şi mai valoros- cultural, educaţional, turistic şi artistic – prin educaţie şi prin copiii cei mai inteligenţi şi creativi, prin valori şi repere clare. Strategiile de promovare ale oraşului nostru cuprind deja constant, destul de multe manifestări dedicate susţinerii potenţialului creator al copiilor şi acest lucru mi se pare foarte important întrucât, aceşti copii vor deveni cu certitudine în viitorul apropiat, unii dintre cei mai buni ambasadori ai mediului cultural nemţean şi al valorilor pe care acest oras frumos le pune la dispoziţia oaspetilor săi.
Ne exprimăm convingerea că municipalitatea pietreană va dori să dezvoltăm acest proiect în cadrul parteneriatului nostru, într-unul de tradiţie, care să cuprindă participarea directă anuală a cîştigătorilor, ca aceştia să se poată apropia fizic de patrimonul istoric, cultural şi artistic al oraşului în cadrul unui acelui stagiu de lucru şi documentare de circa 7 zile, despre care am amintit.
Cu siguranţă expunerea pe care oraşul nostru o capătă în mediul online la nivel global, presa scrisă si audio-vizualul internaţional, datorată diseminării informaţiilor de către participanţii direcţi si indirecti, constituie un plus de vizibilitate excepţională, de care oraşul Piatra Neamţ va beneficia sub toate aspectele!

Asociaţia culturală “Arte. Ro”
Preşedinte, Prof. Cristina Petrariu