În perioada 01-14 septembrie 2020 Galeria de Artă ,,Lascăr Vorel” din Piatra Neamțva găzdui expozițiade pictură „Culorile iubirii 3” semnată de artista pietreancă Carmen Cărbunariu, un eveniment realizat cu sprijinul Complexului Muzeal Național Neamț  și Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Neamț.

Carmen Cărbunariu s-a născut în orașul Piatra Neamț în anul 1958 pe frumoasele plaiuri ale Moldovei. Face primii pași în pictură cu entuziasm și pasiune la vârsta de doar 10 ani, când sub îndrumarea sculptorului Pompiliu Clement urmează Școala Generală de Muzică și Arte Plastice din orașul natal. În decursul anilor pictura devine un mod de exprimare intim și profund. Termină studiile la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași în anul 1980 și continuă să-și dezvolte talentul artistic cu pasiune pentru Tintoretto, Tonitza, Grigorescu, Michelangelo, Rembrandt și Artemisia Gentileschi. În 1999 emigrează în Italia unde continuă să picteze și este remarcată de galeristul Bruno Cosignani care îi îndrumă cariera artisticăîn diverse expoziții și concursuri internaționale de pictură unde câștigă numeroase premii și aprecieri ale criticilor, cum ar fi: prof. Manrico Testi, dr. Monica Ferrarini, dr. Sabina Fattibene, prof. Marco Dolfi și dr.Claudia Boldi. În consecință, începând din anul 2011 operele pictoriței Carmen Cărbunariu sunt cotate în euro în catalogul bienal „QUOTAZIONI DEI PITTORI E SCULTORI ITALIANI DAL 1900 AI NOSTRI GIORNI” editat de Asociația „Il Quadrato” din Milano cu recenzii ale criticilor prof. dr. Giorgio Falossi și prof. dr. Lorenzo Cipriani. În anul 2013, după licența la „Accademia di Blle Arti” din Carrara (IT), urmează un Master  în „Arte Vizuale – Pittura”, sub îndrumarea pictorului prof. Giovanni Chiapello pe care îl termină  în 2015 cu nota maximă „110 E LODE”, scriind un manual practic de pictură intitulat „PICCOLO TRATTATO DI PITTURA AL OLIO”.În perioada 2012 – 2016,pictorița colaborează și cu galeristul Claudio Giannini, președintele asociației „Percorsi d’Arte” Massarosa (LU) , „Caleidoscopio Art” și „Il Quadrato” (MI, participând la 19 expoziții colective. În același arc de timp, Carmen Cărbunariu expune operele sale în 9 expoziții personale în Galerii de mare prestigiu, cum ar fi:  „L’Agostiniana” Roma, „Europa” Camaiore, „Internazionale”Viareggio, „Complesso Monumentale – Villa Giulia” Roma, „San Carlo Dei Bbarbabiti” Florența și „Kunstuntilling Klepp Radhus” Solavegen, Algard Norvegia. În decursul anilor artista a creat peste 200 de lucrări de pictură în ulei, acuarelă, grafică, litografie și desen. Operele artistei au fost publicate în diverse cataloage, jurnale și reviste de artă din Italia și Norvegia bucurându-se de aprecierea publicului, a colegilor artiști și a criticilor de artă. În anul 2017 se întoarce acasă la Piatra Neamț, după o absență de peste 17 ani, cu bucurie și speranță că în sfârșit se va putea dedica fără rezervepicturii și desenului.

Ca urmare, oferă publicului din Piatra Neamț două expoziții personale de pictură și grafică la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” / Sala Cupolă la începutul lunilor iulie și decembrie 2019. Este membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Neamț,începând cu luna februarie 2020.În acești ani a avut o bogată activitate artistică,atât pe plan creativ, cât și pe plan expozițional, beneficiind de aprecieri critice de specialitate cu privire la stilul său pictoric de inspirație clasică, plin de expresivitate și senzații emotive.

„Între diversele tematici tratate de Carmen Cărbunariu, “Natura Moartă” are un loc deosebit prin strălucirea ce se scurge peste faldurile stofelor din care răsar fructele naturii și obiectele simple din viața cotidiană. Atât este de ajuns pentru ca lumina să pătrundă cu reflexele sale în sticla transparentă în splendoarea formei și în conținutul fluid închis în diverse geometrii și nuanțe. Sunt ascunse senzații ce urmeaza un desen bogat și precis în orice detaliu, inspirând emoții de gust și plăcere care favorizează   descoperirea frumuseții simple, sensibilitatea intimă și vizibilă care este tipică pentru o mare artistă.”

Critic de artă  Prof. Dr. Giorggio  Falossi  2012

Așadar, vă așteptăm la Galeria de Artă „Lascăr Vorel” din Piața Ștefan cel Mare, Nr. 15, Piatra Neamț, de Luni până Vineri între orele 10:00-18:00.

„Carmen Cărbunariu, o puternicăpersonalitate hiperrealistă, abordează o mare varietate de teme. Arta sa este o cercetare continuă a conceptului de realitate într-un semn pictoric curat ce se demonstrează în claritatea formei.  În fața operei sale, observatorul este capabil să perceapă mirosul fructelor și florilor moartei naturale, îmbogățit de mici detalii de valoare simbolică, percepe impulsul și mișcarea dinamică a cailor, el poate aproape să audă muzica, fundalul dansurilor dansatorilor țiganilor ale căror ritm și energie sunt accentuate de culorile luminoase și vibrante și de ușurința dansatorilor clasici. Fiecare tablou are o amprentă subiectivă, exprimată cu strălucire și claritate.

Critic de artă Dr.essa  Monica Ferrarini 2014

„Artist eclectic cu o personalitate puternică și o convingere fermă în propriile sale mijloace expresive, arde pașii spre afirmarea picturii sale. De fapt, picturile sale sunt rezultatul unei capacități reprezentative native și profund studiate ce se întâlnesc cu gusturile unei audiențe tot mai largi și câștigă recunoștințe râvnite. Sunt picturi care, la sugestia cromatismelor mereu consonante, bine armonizate, unesc o abilitate singulară, acum aproape pierdută în Italia, de design, cu folosirea cu îndemânare a contrastelor, într-un joc subtil de lumină și umbră la care se adaugă o funcționalitate exactă în alegerea detaliilor cu valori simbolice evocatoare. Toate acestea declanșează o empatie profundă cu observatorul fascinat de eficacitatea diferitelor reprezentări și de claritatea lor extremă de exprimare care evocă ecouri clasice și provoacă sugestii imediate ale esteticii.”

Critic de artă Prof. Manrico Testi 2010

„În picturile sale există o dragoste pentru tradiție, un respect pentru naturalețea  realistă a percepției imediate. Se investighează cu adevărat în mod real despre tot ceea ce se observă și mai ales despre figurile redate cu personalitate remarcabilă, cercetând fiecare detaliu al feței și al corpului. Aceste picturi sunt pictate încet, cu îngrijire infinită, inundate de echilibrul cald al luminilor, reflexe care dezvăluie magia unui vis.Iată de ce m-am emoționat admirând colecția picturilor sale pe care am putut să le văd până acum. Carmen Cărbunariu a înțeles că se poate exprima printr-o pictură figurativă de bună calitate fără a se închide într-un univers de abstracție pură sau provocare de neînțeles în care astăzi arta este plină de exemple banale.”

Critic de artă  Prof. Marco Dolfi  2016