“ESEU CROMATIC” cu pictorul Radu Bercea la Piatra Neamt

Luni, 18 noiembrie, de la ora 17:00, la sala Cupola a Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” Neamţ, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” a fost vernisată expoziţia pictorului suceavean Radu Bercea, intitulată ESEU CROMATIC. Invitat să suţină referinţe critice despre artistul plastic a fost criticul de artă Emil Nicolae.
După-amiaza culturală a fost  completată de un recital al clasei de chitară a Şcolii Populare de Artă, protagonişti fiind profesorul Florentin Blănaru şi eleva sa, Inge Olaru.
În cele ce urmează, vă propunem să faceţi cunoştinţă cu pictorul Radu Bercea.

RADU BERCEA
Pictorul şi graficianul Radu Bercea s-a născut la 29 august 1939, în satul Cuciurul Mare, Cernăuți (Bucovina).
Urmează studii de artă la Școala de Arte Plastice și Decorative „Octav Băncilă”, Iași.
În regimul comunist, în perioada 1959-1964 a fost condamnat politic pentru convingerile sale pro-occidentale. În timpul detenției în lagărele de exterminare a cunoscut o serie de personalități ale intelectualității române, așa cum ar fi Alexandru Paleologu, academicianul Alexandru Zub, poetul Alexandru Ivasiuc. A fost amnistiat prin decretul din primăvara anului 1964, impus de organismele internaționale ale Dreptului Omului și ONU.
Aria geografică a expoziţiilor sale este una vastă, realizând „personale” şi „colective” peste tot în ţară, precum şi peste hotare, operele sale ajungând să fie admirate până în America de Sud. Are în palmares zeci de premii naţionale şi internaţionale.
Este cetăţean de onoare al oraşului Gura Humorului.
A publicat o serie de cărţi, dintre care amintim: Memoria retinei gulagului românesc (2007), Deportații/via Dolorosa/Bărăgan (2010) – împreună cu Nicolae Ianăși, Țara lui tercea-Bercea (2010), Mărturii din infern (2011), Bucovina mărturisită de Radu Bercea (2013).

Referinţe critice
„Pictura lui Radu Bercea înseamnă un univers cromatic care pendulează între criptic şi fabulos şi care vizează frumosul inteligent.” (Roman Istrate, publicist)

„Lucrările lui Radu Bercea sunt aidoma unor cioburi în oglindă, prin care privitorul poate să intre în armonie cu propria simţire. Radu Bercea este diplomatul care reprezintă oraşul Gura Humorului în varii spaţii de existenţă umană (a expus, de la malul Balticii, din Letonia, până la Rio Negri, în Brazilia), descompunând duhul existenţei în interiorul unor lucruri pe lângă care trecem nepăsători.” (Aurel Brumă, publicist)

„În opera sa, şi maiales în lucrările realizate într-o manieră originală, care l-a impus pe artist ca un inovator în domeniul decorativului, Radu Bercea izbuteşte forme configurate, uneori, după ecuaşiile imprevizibilului, drept pentru care l-aş numi magician al hazardului bine temperat.” (Ion Maftei, sculptor)

„Radu Bercea este artistul care refuză săs e zdrenţuiască în frământările zilnice.” (Mihai Iacobescu, istoric)

„Fără intenţia de a arunca o provocare convenţiilor artistice, Radu Bercea, cu un neostenit apetit generator de subiecte, ne introduce într-un univers fabulos, în care forme, cu urme recognoscibile de realitate, se metamorfozează după formule riguroase sau speculative, în veritabile metafore de relief.” (Tiberiu Cosovanu, jurnalist cultural)

„Radu Bercea – un grafician care cultivă un desen de excepţie, un personaj fabulos, talentat, bun şi discret.” (Ion Cozmei, poet)