Lucrarile care se realizeza in aceasta perioda prin societatile Consiliului local Publiserv si CMI Urban sunt urmatoarele:

-intretinerea si modernizarea strazilor si a spatiilor pe care sunt amenajate parcari;

-curatarea rigolelor de scurgere a apelor pluviale;

-reparatii punctuale ale aleilor pietonale;

-reparatia si modernizarea spatiilor de joaca si a mobilierului stradal;

-refacerea marcajelor rutiere;

-aducerea la cota strazii a caminelor retelelor de utilitati;

-amenajari peisagistice , cosirea si intretinerea spatiilor verzi.

In aceasta primavara , pana in prezent,  au fost modernizate prin tutnarea  unui  nou covor asfaltic, pe toata suprafata sau pe tronsoanele afectate, un numar de 11 strazi :  Gheorghe Doja, Dimitrie Bolintineanu, Valea Albă, Ion Ionescu Dela Brad,  Lunca Bistriței, Subdărmănești,B-dul Dacia, Aleea Tineretului, Hangului, Aleea Aurorei, Nufarului.

Este un program de lucrari edilitare foarte riguros stabilit la inceputul acestui an pe care il respectam si actualizam periodic in functie de elementeloe noi care apar in teren.Zilnic realizam reparatii punctuale cu asfalt ale strazilor iar la capitolul modernizari de strazi, programul propus pentru anul în curs cuprinde : Strada Ion Sergentu, Strada Pietricica, Strada Lutăriei, Strada Schitului, Strada Stejarului, Strada Aleea Brazilor. Lista strazilor care vor fi modernizate pana la finele acestui an va fi actualizată în funcție de influența crizei sanitare asupra bugetului local.Este o usoara intarziere in privinta cosirilor spatiilor verzi publice, cauzata de vremea ploioasa, si am cerut societatii Urban sa urgenteze cosirile, pentru a finaliza in cel mai scurt timp prima trecere. Am cerut deasemenea societatii Urban sa prezinte un program de cosiri pentru ca cetatenii sa stie cand se va realiza aceasta activitate in cartierul lor.

Programul primei etape de cosiri pe cartiere comunicat de CMI Urban este urmatorul:

  • Precista : 18.24 mai- finalizat
  • Centru: 25-31 mai- in lucru
  • Maratei 1-9 iunie
  • Darmanesti 10-18 iunie

Programul poate suferi modificari cauzate de vreme.Pe parcursul unui an se realizeaza trei cosiri in toate cartierele orasului.

Va invit sa ne sesizati, prin mijloacele de comunicare cunoscute orice aspect edilitar care trebuie rezolvat in zona in care locuiti.Va reamintesc ca este foarte simplu sa ne semnalati online, folosind aplicatia Piatra Neamt cityapp, paginile de facebook municipiul Piatra Neamt si Dragos Chitic, aspectele edilitare care necesita interventia primariei Piatra Neamt. Sesizarile venite de la cetateni le tratam cu prioritate si daca sunt indreptatite si avem mijloacele necesare le rezolvam cu celeritate.

 

*Unul dintre obiective prioritare stabilite pentru acest an de municipalitatea pietreana este reabilitarea locurilor de joaca din oras.  In acest sens inca din luna februarie a fost demarata  o actiune ampla de lucrari prin care s-a realizat pana in prezent :

-modernizarea a 6 locuri de joaca prin inlocuirea echipamentelor vechi cu echipamente de joaca noi si modern. Este vorba despre urmatoarele locuri de joaca : Parc Aurora, strada Branduselor, strada Mihai viteazu bloc C5, strada Pompiliu Clement , Strada Rovine, strada Aleea Ulmilor la intersectia cu Strada Mihai Viteazu.

-reparatia capitala a 12 locuri de joaca

-reparatii punctuale si inlocuiri de echipamente uzate la alte 10 locuri de joaca

Saptamana aceasta s-a finalizat montarea echipamentelor de joaca noi si am demarat  amenajarea terenului si montarea de covorase de protectie.

 In municipiul Piatra Neamt sunt 46 de locuri de joaca publice de intretinerea carora se ocupa societatea Consiliului Local Publiserv . Primaria pietreana si-a propus modernizarea tuturor locurilor de joaca din oras , prin inlocuirea echipamentelor existente cu altele noi si moderne, intr-un program etapizat derulat pe parcursul a trei ani 2020-2022.

Tot la acest capitol, municipalitatea pietreana are semnate contractele de finantare din fonduri europene prin care se vor realiza pana la finalul anului viitor 3 gradini publice urbane cu zone de recreere si petrecere a timpului liber  precum  spatii de joaca pentru copii.

 

*Masuri sociale in perioada starii de alerta;

Sprijinirea vârstnicilor și a altor persoane vulnerabile rămâne o prioritate pentru Primăria Piatra Neamț în această perioadă. Luni și marți au fost distribuite inca 300 de pachete cu produse alimentare,  este vorba despre  produse lactate donate de Crucea Rosie.
  De la începutul epidemiei de SARS Cov 2 și până la această dată, Primăria municipiului Piatra-Neamț a oferit prin Direcția de Asistență Socială peste 1500 de pachete cu alimente vârstnicilor cu venituri reduse  și  altor persoane aflate intr-o situatie sociala.
   Numerele de telefon la care pot apela persoanele vârstnice sau alte persoane vulnerabile aflate în dificultate rămân valabile și în perioada stării de alertă:
0748146781 – program non-stop,
0748146754 – program non-stop,
0233.622.968 – program luni-joi între orele 08.00-16.30 și vineri între orele 08.00-14.00.

In municipiul Piatra Neamt urmeaza sa ajunga 273.000 de masti de protectie, achizitionate printr-un program guvernamental, ce vor fi oferite gratuit persoanelor cu venituri reduse, care se incadreaza in categoriile stabilite prin OUG 78/21.05.2020.Am transmis catre Guvernul Romaniei prin Directia de Sanatate Publica Neamt numarul de masti necesare pentru cele 5466 de pietreni care se incadreaza in conditiile stabilite de la nivel guvernamental pentru a primi un numar de 50 de masti gratuite pentru  fiecare persoana in parte.

O atentie deosebita acordam unitatilor scolare mai ales pentru perioada 2-12 iunie in care elevii din clasele terminale revin la scoala. Am  avut  discutii si o stransa legatura cu Inspectoratul Scolar General al Judetului Neamt, cu domnul Mihai Obreja. ISG Neamt a transmis fecarei unitati scolare setul de masuri de protectie care trebuie aplicate, conform reglementarilor stabilite de  la nivel national. Am solicitat fiecarei unitati scoalre un necesar financiar pentru implementarea acestor masuri astfel incat elevii si cadrele edidactice sa fie protejati si sa poata reveni in conditii de siguranta la scoala. Primaria Piatra Neamt a alocat  resursele financiare necesare fiecarei unitati scolare in urma centralizarii solicitarilor primate de la  unitatile scolare. Astfel in sedinta de Consiliu Local de astazi am alocat printr-o rectificare bugetara suma de 150.000 lei unitatilor scolare pentru acoperirea cheltuielilor privind aplicarea in fiecare unitate de invatamant a masurilor de protectie inclusiv pentru dotarea cabinetelor medicale scolare cu echipamentele de protectie necesare. 

*De sambata 30 mai va fi repornita telegondola din Piatra Neamt  in conditii speciale de siguranta pentru protectia calatorilor impotriva infectarii cu virusl SARS CoV 2. Astfel va fi permis accesul intr-o cabina a maxim doua persoane, cu exceptia cazului cand pasagerii sunt membrii aceleasi familii, obligatoriu cu masca de protectie, cabinele vor fi dezinfectate periodic pe parcursul zilei si la finalul programului.