Declarație de presă 18.06.2020 – Primar, Dragos Chitic

 

  1. Vineri, 19 iunie, se va deschide ștrandul municipal – zona de plajă și bazine.

Anul acesta , deși a fost o situație cu totul specială din cauza crizei sanitare,  am realizat lucrări pentru pregătirea ștrandului, astfel încât pietrenii să se bucure  de această importantă zonă de agrement. Pe lângă lucrările specifice de pregătire a ștrandului, am achiziționat 400 de șezlonguri noi și am realizat dotări suplimentare la o parte dintre căsuțele pentru cazare. Am finalizat pregătirea  zonele de plajă și a bazinelor cu apă, am realizat revizia echipamentelor și instalațiilor care asigură funcționarea bazinelor și avem asigurate  serviciile de salvamar și asistență medicală, obligatorii pentru permiterea accesului la bazine. Odată cu deciziile autorităților naționale de redeschidere a ștrandurilor, am implementat măsurile impuse pentru protejarea populației în zonele de bazine și plajă și suntem pregătiți din toate punctele de vedere pentru a primi publicul dornic să facă plajă și baie în ștrand.

Dintre măsurile speciale pentru prevenirea infectării,  menționez: termometrizarea persoanelor care accesează zona de plajă și bazine de către personal medical specializat, înregistrarea datelor de contact ale persoanelor care utilizează această zona pentru simplificarea realizării unor eventuale anchete epidemiologice, dezinfectarea picioarelor înainte de intrarea în bazinele cu apă, limitarea numărului de persoane care au acces simultan în bazine la maxim 100 în cazul bazinului mare și maxim 30 în cazul bazinului mic, așezarea șezlongurilor la o distanță de minim 2m cu excepția celor utilizate de membrii aceleeași familii, dezinfectarea periodică a zonei. 

Tarifele de acces la bazine:

– 5 lei/zi acces bazine înot – copii (între 5 și 14 ani);
– 15 lei/zi acces bazine înot – adulți;
– 20 lei/zi acces bazine înot adulți – zona VIP;
– 7 lei/zi  acces bazine înot copii (între 5 și 10 ani) – zona VIP;
– gratuitate pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 – 5 ani și persoane cu dizabilități;
– pentru pensionari se aplică o reducere de 50 %;

Programul de functionare zilnic 10-19. 

Accesul pietonal în ștrand este gratuit!

 Vă  invităm începând cu acest weekend în ștrand să vă relaxați și în zonele de plajă și în bazinele cu apă! 

  • Proiectul 5

Susținem financiar echipa locală de handbal feminin HCF Piatra-Neamț.

Echipa locală de handbal fete HCF Piatra-Neamț, este calificată în barajul de promovare în Liga Naționala, iar, conform deciziei Federației Române de Handbal,  meciurile din cadrul acestui baraj urmează să se joace în luna iulie,  în condiții speciale privind prevenirea infectării cu noul coronavirus.

Alocarea financiară pentru pregătirea echipei pietrene de handbal feminin și participarea la turneul de baraj este de 20.000 lei. Felicitări domnului profesor Dan Valentin și jucătoarelor pentru rezultatele obținute în acest campionat! Mult succes fetelor noastre în turneul de promovare! 

  • Proiectele 6 și 7

Municipalitatea pietreană acordă un nou set de facilități fiscale pentru a sprijini mediul de afaceri din municipiul Piatra-Neamț,  dar și pe contribuabilii aflați în dificultate financiară,  să depășească cu bine această perioadă dificilă generată de pandemia de coronavirus.

Este vorba despre:

-Anularea penalităților pentru obligațiile fiscale restante la 31 martie 2020 inclusiv, datorate bugetului local al Municipiului Piatra-Neamț , de către toate categoriile de debitori – persoane fizice și juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii liberale, în conditiile prevăzute de OUG 69/ 14.05.2020.

-Scutirea  de la plata taxei lunare pe clădiri de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosință a unei clădiri prorietate publică sau private, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență ca urmare a pandemiei generate de virusul SARS CoV -2, pentru utilizatorii clădirilor care au fost obligați potrivit deciziilor autorităților publice să-și întrerupă complet activitatea economică.

Toate detaliile privind aceste facilități fiscale și condițiile în care pot fi acordate se regăsesc în cele două hotărâri adoptate astăzi de Consiliul Local.

„Firmele, și implicit salariații acestora, care au fost nevoite să-și restrângă semnificativ sau chiar să-și închidă activitatea din cauza măsurilor împotriva infectării populației cu noul coronavirus au mare nevoie în această perioadă de sprijin din partea autorităților centrale si locale, pentru a nu intra într-un blocaj și pentru a reuși să depășească această perioadă dificilă, salvând și cât mai multe dintre locurile de muncă existente la începutul acestei crize. Măsurile fiscale adoptate luna aceasta se adaugă celor adoptate de guvern și celor de pe plan local  pe care le-am adoptat încă din luna martie a acestui an și sper să reprezinte un sprijin pentru contribuabilii afectați financiar de pandemia generata de virusul SARS-CoV 2”, a declarat primarul Dragoș CHITIC.

Reamintesc  tuturor contribuabililor că din acest an s-a revenit la bonificația de 10 % acordată pentru plata integrală a taxelor și impozitelor locale până la un termen care a fost extins până la data de 30 iunie 2020. 

4.Săptămâna aceasta, elevii claselor a VIII-a au susținut examenele din cadrul Evaluării Naționale. În toate unitățile școlare din municipiul Piatra-Neamț au fost asigurate condițiile optime pentru ca examenele din această săptămână să se desfășoare în siguranță si nu au fost inregistrate evenimente nedorite. Mulțumesc directorilor de școli, cadrelor didactice și personalului auxiliar implicați în buna desfășurare a examenelor susținute în această săptămână, mai ales pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus!

Săptămâna viitoare, absolvenții claselor a XII- a vor intra în emoțiile examenelor, fiind programate probele pentru Bacalaureat, în aceleași condiții speciale de protecție împotriva infectării cu noul cornavirus. Îi asigur pe toți cei care vor participa la examenele de săptămâna viitoare că, împreună cu unitățile școlare și cu Inspectoratul Școlar  vom asigura condiții optime pentru desfășurarea tuturor probelor programate. Urez tuturor celor care vor susține săptămâna viitoare probele examenului de Bacalaureat mult succes! 

  1. *Zona Metropolitană Piatra-Neamț a fost înființată oficial!

A fost obținută hotărârea judecătorească de înființare a Zonei Metropolitane Piatra-Neamț și, astfel, structura asociativă realizată între cele șapte primării cu statut de membru fondator, semnatare a actului constitutiv , are începând cu luna aceasta caracter oficial.

 La inițiativa Primăriei Piatra-Neamț de înființare a unei zone metropolitane în jurul municipiului reședință de județ au răspuns într-o primă etapă favorabil și au întocmit documentațiile necesare șase primării din zona aflată la o distanță de maxim 30 km față de Piatra-Neamț. Astfel, membrii fondatori ai Zonei Metropolitane Piatra-Neamț sunt: municipiul Piatra-Neamț, orașul Bicaz și comunele Alexandru cel Bun, Bodești, Gârcina, Războieni și Tarcău.
După semnarea actului constitutiv privind înființarea Zonei Metropolitane Piatra-Neamț de către primăriile celor șapte localități fondatoare, în data de 15 noiembrie 2019, a fost parcurs luna aceasta și ultimul pas pentru înființarea acestei structuri asociative. Astfel, prin sentința civilă nr.1809 din 02.06.2019, Judecătoria Piatra-Neamț a admis cererea și a dispus înscrierea în Registrul asociațiilor și fundațiilor pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Piatra-Neamț”.

Sunt bucuros să pot anunța că un obiectiv important al mandatului meu de primar, constituirea unei zone metropolitane a municipiului Piatra-Neamț, a fost realizat. Zona Metropolitană nu are culoare politică și le mulțumesc colegilor primari membri fondatori pentru că s-au alăturat acestui demers. Zona Metropolitană Piatra-Neamț reprezintă o formă asociativă, prin intermediul căreia vom accesa fonduri nerambursabile în proiecte de investiții care să genereze dezvoltare în localitățile membre. Unul dintre principalele avantaje ale zonelor metropolitane este posibilitatea atragerii de fonduri europene sau guvernamentale nerambursabile, dedicate acestor structuri asociative, prin intermediul cărora se pot realiza proiecte integrate, care să avantajeze fiecare localitate componentă, să răspundă nevoilor fiecărei localități , să dezvolte unitar zona și să reducă decalajele de dezvoltare dintre localități. De asemenea, prin intermediul zonei metropolitane pot fi dezvoltate servicii publice integrate pentru localitățile membre, pot fi exploatate mai bine potențialul zonei și resursele naturale, toate acestea având ca principal scop creșterea confortului și a calității vieții cetățenilor din localitățile membre. Invitația de a adera la Zona Metropolitană Piatra-Neamț rămâne valabilă și sunt convins că și alți colegi primari vor răspunde pozitiv în perioada următoare.

În afara celor șapte localități fondatoare mai sunt și alte localități aflate pe o rază de 30 km în jurul municipiului, care și-au exprimat intenția să adere la Zona Metropolitană Piatra-Neamț. Acestea urmează să adopte în Consiliile Locale hotărârile necesare și să devină membri în asociația constituită deja, cu aceleași drepturi ca și membrii fondatori.