Declaratia de presa  de astazi cuprinde trei sectiuni , una referitoare la pretul apei in judetul Neamt, a doua la proiecte de investitii din fonduri europene iar a treia referitoare la actiunile pentru prevenirea infectarii populatiei cu virusul SARS-COV2 si ajutorarea populatiei vulnerabile precum si masurile de protective care vor fi aplicate in Piatra Neamt incepand cu 15 mai.

1.Prețul apei a fost redus în tot județul Neamț în urma acțiunii în instanță inițiată de Primăria Piatra Neamț!
Compania Județeană Apaserv a pus in aplicare reducerea de pret , obligata fiind de decizia instanței de judecată și astfel tarifele pentru serviciile de apa și canalizare au fost readuse la nivelul de dinaintea deciziei de majorare, luată de ADI AQUA NEAMȚ în luna ianuarie 2020.  Astfel, acum  noul pret al serviciilor de apa si canalizare este 8.01 lei/mc cu TVA, fata de 9.39 lei/mc cu TVA.

Reamintesc că Primăria Piatra Neamț nu a fost de acord cu majorarea de pret, a contestat decizia de majorare a tarifelor pentru apă și canalizare iar instanța de judecată intr-o prima etapa, a admis cererea de suspendare a deciziei ADI ,,AQUA NEAMT”.
Este o primă victorie importantă, dar nu este inca un razboi castigat.Actiunea in instanta continua și ne vom bate până la capăt pentru un preț al apei corect, suportabil de către populație.
Primăria Piatra Neamț s-a opus în mod constant în ultimii ani majorării prețului apei și va rămâne consecventă în acest demers.În calitatea mea de primar al acestui oraș mă voi lupta cu toată energia, folosind toate mijloacele permise de lege, pentru ca pietrenii să beneficieze de tarife corecte la apă și canalizare ca de altfel la toate serviciile publice locale. Nu trebuie să deconteze populația administrarea ineficientă a companiilor furnizoare de servicii publice din subordinea Consiliului Județean Neamț. Este anormal ca într-un județ în care populația are cele mai mici venituri din țară, prețul apei să fie între primele locuri în clasamentul național.

2.Ultimile zile au fost extrem de benefice in privinta contractelor semnate pentru proiectele europene . Au fost semnate inca  5 contracte de finantare pentru proiecte de investitii importante pentru orasul nostru :

 Reabilitarea, modernizarea și dotarea Grădiniței cu program prelungit nr. 6, în valoare de 480.000 euro;
 Reabilitarea și modernizarea cinematografului Cozla din cartierul Dărmănești și transformarea într-un centru multifuncțional, proiect în valoare de 1.650.000 euro

– Reabilitarea, modernizarea și dotarea Grădiniței cu program prelungit nr. 2, în valoare de 372.000 euro.

– Dezvoltarea capacității de planificare strategică și implementare a unui sistem informatic integrat în municipiul Piatra Neamț – 798.000 euro, având ca scop principal digitalizarea activității primăriei pietrene

-modernizarea sistemului de transport public de persoane din municipiul Piatra Neamtvprin achiziția a 20 de autobuze electrice, modernizarea autobazei și realizarea a 25 de stații de încărcare electrice pentru noile autobuze – 12.590.000 euro.

Pentru proiectele privind modernizarea sistemului de transport public, desi initial au fost pregatite de Primaria Piatra Neamt, modificarea ghidului de finantare a facut ca aplicantul sa fie Consiliul Judetean Neamt, in calitate sa de proprietar al societatii de transport public local Troleibzul SA, iar Primaria Piatra Neamt este partenerul principal. Prin cele doua proicte finantate din fonduri nerambursabile vor fi achizitionate un  numar total de 41 de autobuze electrice care vor fi deservite de societatea Troleibuzul SA  si care vor putea opera doar pe teritoriul administrativ al municipiului Piatra Neamt.

Sunt proiecte majore pentru care s-a obținut finanțare nerambursabilă europeană și care urmează să fie implementate începând cu acest an, cu termen de finalizare maxim anul 2022. Din cele 32 de proiecte europene însumând peste 92 milioane de euro pregătite pentru Piatra-Neamț s-au semnat până la această dată un număr de 23 de contracte de finanțare, în valoare de 50.8 milioane de euro. Continuăm să ne batem pentru fiecare cent european nerambursabil care poate fi adus la Piatra-Neamț pentru dezvoltarea orașului și cresterea calității vieții cetățenilor.

3.Activități pentru prevenirea infectării populației cu noul coronavirus și ajutorarea persoanelor vulnerabile pe care am  continuat să le realizăm în această perioadă de stare de urgenta:

💎Dezinfectarea zilnică a spațiilor municipalității accesate de cetățenii orașului: Piața Centrală și piețele de cartier, cladirea Forum Center etc;
💎Oferim hrană și produse de igiena personală, persoanelor aflate în carantină în Piatra Neamț, sprijinim persoanele aflate în autoizolare care au nevoie de ajutor.
🤝Ne deplasăm zilnic, prin asistenții sociali, la persoanele vârstnice pentru a le ajuta. Am distribuit până astăzi peste 800 de pachete cu produse alimentare donate de firme sau asociații umanitare, vârstnicilor și altor persoane cu venituri reduse;
🤝Am pus la dispoziția populației numere de telefon dedicate, care pot fi apelate în perioada stării de urgență;
🤝Am finanțat achiziția de echipamente de protecție pentru cadrele medicale și sprijinirea vârstnicilor, prin intermediul ONG-urilor de profil.
🔷️Am pregatit  un set de măsuri care se vor aplica începând cu 15 mai pentru a asigura funcționarea optimă a serviciilor publice oferite de municipalitatea pietreană și care să asigure atât protecția salariaților cât și a cetățenilor care acceseaza spațiile primăriei.

Masuri pentru desfasurarea  activitatii primariei, directiilor si serviciilor subordonate incepand cu data de 15 mai 2020:

Toate sectoarele de activitate ale primariei si directiilor subordonate vor fi dotate cu dispozitive electronice pentru citirea temperaturii corpului. Astfel tot personalul angajat va fi termometrizat inaintea inceperii programului de lucru. Deasemenea  toti cetetanii care acceseaza serviciile primariei vor fi termometrizati.

Toti angajatii vor respecta masurile de protectie obligatorii, stabilite  impotriva infectarii cu noul coronavirus. Purtarea mastii de protectie, distanta de minin 1.5 m intre birouri, folosirea de dezinfectant, spalarea mainilor ori de cate ori este necesar, dezinfectarea periodica a suprafetelor de lucru, aerisirea periodica a incaperilor in care isi desfasoara activitatea, decalarea programului de lucru sunt masuri decise pentru toti salariatii municipalitatii pietrene, inclusiv angajatii din directiile subordonate.

Alte masuri de protectie stabilite la nivelul primariei si directiilor subordonate :

-Se limiteaza numarul de persoane care au acces simultan in birourile de lucru cu publicul la un numar maxim  egal cu numarul de ghisee functionale la acel moment. La camera 20 va fi permis accesul a maxim patru persoane simultan  la ghiseele pentru relatii cu publicul si a unei persoane la ghiseul pentru taxe si impozite. Cetatenii care acceseaza birourile de relatii cu publicul vor purta obligatoriu masti de protectie, vor fi termometrizate si isi vor dezinfecta mainile.

-la intrarile in birourile pentru relatii cu publicul se vor prevedea covorase cu dezinfectant

-folosirea lifturilor, acolo unde este cazul, se va face de catre maxim doua persoane simultan, care vor folosi masca de protectie.

Masuri care se vor aplica incepand cu data de 15 mai in municipiul Piatra Neamt:

Se vor deschide incepand cu data de 15 mai : parcurile publice, strandul municipal cu exceptia locurilor de joaca, a zonelor de bazine si gratare care raman inchise, stadionul municipal pentru sporturi individuale inclusiv pentru alergarea libera  a pietrenilor pe pista de atletism , Bazarul din strada Muncii, parcul Zoo. Pentru toate aceste obiective care se redeschid incepand cu data de 15 mai  se vor aplica masuri speciale pentru prevenirea infectarii populatiei ( dezinfectia periodica, distantarea sociala, limitarea numarul de persoane care au acces simultan etc). Cladirea Forum Center se va deschide pentru toate activitatile permise prin legea privind unele masuri privind prevenirea si combaterea efectelor pandemiei COVID-19, adoptata saptamana aceasta de parlament.

Raman inchise deocamdata: locurile de joaca, Sala Polivalenta ( pana la noi reglementari din partea Ministerului Tineretului si Sportului),Baia Comunala ( zonele de piscina, sauna si fitness), cresele , cele doua centre sociale de zi pentru copii.

Telegondola va ramane inchisa , este in discutie posibilitatea repornirii incepand cu ultimul weekend din luna mai cel mai probabil av fi repornita in ultima  care va functiona incepand cu data de 15 mai cu respectarea unor masuri speciale de protectie a calatorilor.

Referitor la  unitatile de invatamant, am avut o discutie aplicata cu Inspectoratul Scolar General al Judetului Neamt, domnul Mihai Obreja. ISG Neamt va transmite fecarei unitati scolare setul de masuri de protectie care trebuie aplicate, conform reglementarilor luate la nivel national, pentru perioada 2-12 iunie in care elevii din clasele terminale revin la scoala. Va fi monitorizat modul in care sunt aplicate aceste masuri. Primaria Piatra Neamt va asigura resursele financiare necesare fiecarei unitati scolare pentru implementarea masurilor de protectie dispuse. In acest sens, chiar in aceasta perioada centralizam solicitarile venite de la fiecare unitate scolara din municipiul Piatra Neamt urmand sa facem alocarile bugetare necesare.

Referitor la transportul public de persoane, care in municipiul Piatra Neamt si localitatile limitrofe este gestionat de ADI URBTRANS, am discutat cu directorul URBTRANS, domnul Ion Cucoreanu.A fost transmis operatorilor de transport persoane si s-a solicitat acestora  implementarea  setului de masuri stabilite de la nivel national pentru protejarea publicului calator impotriva infectarii cu noul coronavirus. ADI Urbtrans va face verificari in teren referitoare la aceste aspecte, va monitoriza modul in care se desfasoara transportul public de persoane incepand cu data de 15 mai si va interveni asupra programului de transport si numarului de mijloace de transport aflate in operare ori de cate ori va fi necesar pentru a asigura un transport public de persoane fara riscuri pentru calatori.Fac un apel si la publicul calator sa respecte masurile specifice de prevenire a infectarii atunci cand se deplaseaza cu mijloacele de transport in comun.

✔Dragi pietreni!

 Astazi se incheie  starea de urgenta instituita la nivelul intregii tari.Vă mulțumesc tuturor celor care ați înțeles importanța respectării măsurilor de protecție și a deciziilor luate de autorități. Va fi instituita starea de alerta si urmeaza o noua etapa importanta in aceasta criza generata de coronavirus, etapa in care sunt relaxate masurile stabilite de autoritati. Dar, trebuie sa fim constineti de faptul ca  pericolul infectarii inca exista si virusul ne poate imbolnavi in orice moment.Haideti sa ne comportam in asa fel incat sa ne protejam cat mai bine atat pe noi cat si pe semenii nostri, pentru ca  numarul infectarilor sa scada si sa putem reveni cat mai curand la o viata normala.Vom reincepe sa ne bucuram de natura, de vremea calda de afara dar va rog sa respectati distantarea sociala si sa purtati masca de protectie in spatiile inchise, in mijloacele de transport in comun si preventiv  chiar si  in alte locuri aglomerate.Este foarte important să continuăm sa fim responsabili. Prevenirea și limitarea infectării cu noul coronavirus va depinde in continuare cel mai mult, de fiecare dintre noi.
Vă doresc multă sănătate tuturor!