Pentru încălcări ale prevederilor legale constatate în perioada 23 – 26 iunie, jandarmii nemțeni au aplicat 39 de sancțiuni contravenționale, din care 11 amenzi în valoare de 5.900 lei. Un copil care s-a pierdut în mulțime, la Zilele Orașului Piatra-Neamț, a fost încredințat părinților în siguranță.

 

Pe timpul misiunilor de asigurare a ordinii publice la evenimentele care au avut loc în acest weekend pe raza județului Neamț, prilejuite de Ziua Iei, procesiunea cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Gheorghe Pelerinul pe arterele rutiere din municipiul Piatra-Neamț, manifestările dedicate Zilelor Orașului Piatra-Neamț, competițiile sportive și activitățile comemorative dedicate Zilei Drapelului Național, nu au fost înregistrate incidente deosebite, situațiile punctuale fiind rezolvate imediat.

Astfel, sâmbătă, un copil de 10 ani care a participat la spectacolul organizat în Piața Ștefan cel Mare, în contextul Zilelor Orașului Piatra Neamț și s-a pierdut în mulțime a ajuns la părinții săi într-un mod inedit, dar care s-a dovedit a fi eficient și rapid. Acesta s-a adresat jandarmilor nemțeni aflați în preajmă și le-a spus că s-a pierdut. Continuarea și deznodământul le-am aflat dintr-un mesaj, care a fost transmis Jandarmeriei Neamț „Mulțumesc Jandarmeria Neamț pentru ajutorul acordat. Copilul meu s-a pierdut de bunica la festivitatea de astăzi din Piața Ștefan cel Mare iar unul dintre jandarmi m-a contactat pe Facebook și m-a informat cu privire la cele întâmplate și a așteptat până am ajuns noi după copil. Mii de mulțumiri!!!”

Pentru faptele constatate în perioada 23 – 26 iunie și care contravin normelor legale, jandarmii nemțeni au aplicat 39 de sancțiuni contravenționale (28 de avertismente și 11 amenzi), în valoare totală de 5.900 lei, pentru: provocarea ori participarea la scandal, adresarea de injurii și amenințări, refuz de legitimare, consum de băuturi alcoolice în locurile publice, în afara spațiilor special amenajate, aprinderea focului în fondul forestier național în alte locuri decât cele special amenajate și marcate ori la o distanță mai mică de 30 metri de limita pădurii, nerespectarea obligațiilor de a lasa locul în care este desfășurată activitatea de picnic curat și nealterat și de a aprinde focul doar în locurile special amenajate și supravegherea acestuia în permanență.

Având în vedere că ne aflăm în plin sezon estival, cu vacanță și concedii, care îmbie la a petrece cât mai mult timp în natură, dar și cu evenimente publice nelipsite, recomandăm cetăţenilor:

– să respecte indicaţiile organizatorilor şi a forţelor de ordine atunci când participă la evenimentele publice, să evite implicarea în conflicte de orice natură, să supravegheze cu atenție copiii dacă sunt însoțiți de aceștia, să acorde o atenție sporită bunurilor şi obiectelor personale,

– pentru drumeții în siguranță, să se informeze despre gradul de dificultate și starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, să nu plece singuri la drum şi să aleagă traseele în funcţie de pregătirea fizică și psihică a celui mai slab din grup, să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele, să evite scurtăturile;

– să respecte prevederile legale privind desfăşurarea activităţilor de picnic, având obligația să aprindă focul doar în locurile special amenajate, să îl supravegheze în permanență, să parcheze autovehiculele în zonele special destinate acelui scop și să lase locul curat.

– să solicite sprijinul echipajelor de jandarmerie aflate în preajmă sau să ceară ajutor prin apel la 112, dacă sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială.