Sinteza declarațiilor de presă făcute în conferința de presă organizată de PNL Neamț

Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc
Vă transmit o serie de decizii care au fost luate în Biroul Politic Județean al PNL Neamț. Au fost decizii luate pentru cooptarea și numirea în funcția de prim – vicepreședinte pentru domnul Mihai Stoica și pentru domnul George Lazăr. O altă decizie care a fost luată în cadrul Biroului Județean în ultima perioadă, nu într-o singură ședință ci într-o etapă de ședințe, a fost completarea secretariatului coordonator și au fost numiți patru secretari coordonatori adjuncți în persoanele domnului Daniel Vasiliu, domnului Cezar Sava – viceprimar la Trifești, domnului Dan Lupu – primar Trifești și domnul Radu Secuiu președintele Organizației de Tineret Neamț. De asemenea, au fost numiți coordonatorii comisiilor de specialitate. Duminică se desfășoară ședințe ale Biroului Politic Național și Consiliul Național PNL unde se vor dezbate o serie de decizii care trebuiesc luate. Ordinea de zi de la cele două ședințe o să vi le trimitem și pe email, dar într- o trecere rapidă în revistă, cuprind raport de activitate al Biroului Executiv, al grupurilor parlamentare, un model și plan de acțiuni pentru evaluarea filialelor teritoriale, o rezoluție care va fi adoptată sigur privind cu privire la deschiderea PNL-ului către societate, situația politică și diverse. Am dat citire acestor aspecte ale ordinelor de zi pentru că eu consider și cred sigur că se va întâmpla că PNL trebuie să meargă mai departe și trebuie să fie un partid deschis către societate. Fiecare persoană își poate găsi locul în PNL atât timp cât îmbrățișează doctrina, valorile liberale și cât respectă bineînțeles conduita, colegii și statutul PNL.

 

O a doua informare pe care vreau să o aduc la cunoștință o privește intenția, comunicată și Biroului Politic Județean, de a-mi deschide un cabinet parlamentar și în comuna Trifești, adică în jurul datei de 23 martie.
Consider că trebuie să mă apropii și mai mult de cetățeni. De asemenea, dat fiind că este o conferință de presă cu o comunicare pur politică pe organizația PNL nu am să intru în alte elemente care privesc poate activitatea mea parlamentară, dar vă transmit pe scurt că există olege pe care vreau să o inițiez și pe care o aduc acum în discuție pentru aprimi, dacă se poate și feedback, și anume rambursarea impozitului pe
venit pentru angajatorii cu cel mult 100 de angajați din orașele cu cel mult 100.000 de locuitori. Starea de sănătate a populației județului Neamț este iarăși un obiectiv pe care o să îl am în vedere și pentru asta v-am spus o să fac o altă conferință de presă. Vreau să vă aduc la cunoștință în primul rând că decizia BPJ Neamț de a dizolva BPL PNL Piatra Neamț nu este o atitudine care să genereze un conflict care este mai mare decât în momentul de față. Este o decizie care dorește să aducă toată lumea la același numitor și în care toată lumea își găsește locul în PNL. De asemenea, consider că orice polemică publică a membrilor PNL trebuie să fie generată în jurul unor proiecte. Decizia adoptată de BPJ PNL Neamț este una corectă, formală, statutară, care trebuie dusă la îndeplinire pentru a ajuta ca PNL să aibă rezultate la alegerile europarlamentare, primul test pe care îl avem. Nu vorbim despre excluderi și nu se va discuta. Nu vorbim despre jigniri și sper că nu se va mai discuta. Nu vorbim despre a se plăti polițe și sper că nu se va discuta.
Consider că echipa PNL care s-a format în jurul fiecărui om, că nu pot să spun că unul este mai puternic decât celălalt, în anul 2016, poate continua în parametri normali și eficienți și în anul 2020 și mai departe. Obiectivul și interesul trebuie să fie unul singur și anume ca PNL să fie un partid deschis către cetățeni, cum a spus și domnul viceprimar să rezolvăm cu adevărat problemele cetățenilor. În primul rând vreau să definesc ce înseamnă noua echipă. În cadrul ședinței BPJ din data de 7 martie am mandatat o comisie formată din 13 persoane care va propune la viitoarea ședință o formulă de Birou Interimar cu președinte interimar. Decizia luată este ca președintele interimar să nu candideze în ciclul de alegeri interne. Echipa de conducere a PNL Piatra Neamț va fi construită în urma alegerilor interne. Legat de existența unei
colaborări (inclusiv cu PSD) vă spun un singur lucru: atunci când se vorbește de un proiect major consider că așa cum noi în Parlament atunci când am votat legile și Charta Albă de Securitate, am votat în unanimitate, aceste obiective trebuiesc privite în interesul cetățeanului. Dacă sunt obiective părtinitoare, pe latură politică și nu altfel, atunci pot fi subiectul unor dezbateri, polemici pe poziționare. Dar altfel spus PNL va fi într-o antiteză și opoziție corectă cu PSD-ul, dar nu împotriva cetățeanului. Nu am cunoștință dacă a fost înregistrată la conducerea centrală a PNL sau nu contestația cu privire la dizolvarea BPL PNL Piatra Neamț. Decizia de acum privește o așezare în normalitate și indiferent de oricâte reproșuri vor exista nu se poate spune că unul are mai multă dreptate, decât altul. Nu cred că a pune un om la colț este o soluție, dar nici nu cred că nu trebuie să îi spui unui om că a greșit. Decizia de dizolvare nu este împotriva unei persoane, nu am arătat niciun cartonaș nimănui, este o decizie pentru a rezolva această situație de
tensiune și momentul luării acestei decizii este cel mai corect. Am convingerea că fără a fi înțelepți, fiecare va înțelege ceea ce trebuie.

Întrebare: Au existat elemente cu privire la indisciplina financiară. Ce să înțelegem: neplata cotizațiilor? Furt de fonduri?

Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc: Nu putem vorbi de afirmația dumneavoastră care este exagerată. Afirmația este generală și este corectă din punct de vedere statutar. Au existat decizii ale Biroului Politic Executiv care privesc ca fiecare ales local trebuie să aibă o contribuție către BEX, către centru. În sensul acesta, dar afirmația dumnevoastră merge într-o zonă extremă pe care nu vreau să o duceți decât dacă v-o asumați dvs. Nu am făcut o astfel de comunicare. Sunt astfel de elemente (nu s-au plătit contribuții).
Întrebare: Clarificarea poziției domnului președinte PNL Ludovic Orban cu privire la decizia de dizolvare a BPL PNL Piatra Neamț?
Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc: Eu vă spun în felul următor, o astfel de decizie nu este plăcută. Nici pentru mine, nici pentru un alt coleg din Biroul Județean. Nu este o situație confortabilă, trebuie să admitem. Însă nu o să fac niciun fel de comentariu legat de afirmația văzută în spațiul public preluată, citată unii zic ca fiind a domnului Orban, alții ca fiind a purtătorului de cuvânt Ionel Dancă. Nu o să fac niciun fel de referire. Am să o altă precizare: Deciziile luate sunt statutare, lucrurile se vor rezolva statutar, corect, în interiorul PNL. Oricât de mult v-ați dori fiecare dintre dvs să obțineți o afirmație care să ducă în interpretări vă spun că nu va exista. PNL va merge mai departe, lucrurile sunt făcute corect, statutar. Decizia într-adevăr, fiecare dintre cei care sunteți astăzi aici ca și colegii mei putem spune că nu este plăcută sau confortabilă, pentru că vorbim despre colegi de-ai noștri, nu vorbim despre altceva. Și în politică, în orice organizație că ne place sau nu ne place trebuie să ne acceptăm toți colegii. Însă deciziile luate trebuiesc respectate.
Întrebare: S-a înscris sau nu domnul Harbuz în PNL Neamț și va prelua conducerea PNL Piatra Neamț?
Mugur Cozmanciuc: Situația politică a fost exact cum v-o descriu acum. Eu cu dumnealui (și fac o paranteză – nu doar eu) am avut o discuție în care dl Harbuz și-a exprimat intenția de a veni spre PNL. Am făcut o informare în ședința BPJ de la Roman, din 30 ianuarie 2018, în care am rugat colegii să analizeze dacă răspundem acestei intenții pozitiv sau negativ. Mai mult decât atât, dacă s-a înscris sau nu, nu are sens să discutăm. A fost doar o intenție care nu s-a materializat nici dintr-o parte, a dumnealui printr-o adeziune depusă, pentru că asta este procedura, nici din cealaltă parte pentru că BPJ PNL Neamț nu i-a oferit un răspuns. Pe viitor rămâne o discuție deschisă pe care eu o voi respecta conform rezoluției pe care o va adopta duminică PNL, legată de decizia de a deschide partidul către societate.
Întrebare: Ce puteți spune despre afirmațiile că ar fi existat o posibilă colaborare între Dragoș Chitic și Ionel Arsene?
Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc: Știți fiecare dintre dvs care au fost rezultatele obținute de PNL la alegerile locale, la alegerile parlamentare. Existența sau inexistența unei colaborări cred că este un
subiect mult în spate. Cred că subiectul principal este ce vrea PNL pe viitor. Analiza pe care trebuie să o facă fiecare, trebuie să aibă la bază ceea ce s-a întâmplat, să se bazeze pe elemente concrete, pe care nu trebuie să le descopăr eu, ci le-ați descoperit dvs în spațiul public. Tot ce s-a afirmat sunt informații publice. Mergând mai departe eu vă spun un singur lucru: BPJ, Mugur Cozmanciuc, toți cei care sunt cu adevărat liberali vor un singur lucru: un PNL puternic în Piatra Neamț și în județul Neamț. Deciziile se iau în Biroul Politic Județean.

Constantin Teodorescu – vicepreședinte BPJ PNL Neamț
”Bună ziua. Nu sunt obișnuit cu conferințele de presă, dar sunt obișnuit cu PNL. De 20 de ani în același partid nu mi-am dorit niciodată să ajungem într-o situație în care să luăm aceste decizii, dar aceasta chiar s-a impus. Cert este că potrivit statului această decizie trebuia luată mai de mult timp. Domnul Mugur Cozmanciuc a făcut apel întotdeuna să facem în așa fel încât să nu se ajungă la această decizie, dar în urma ultimelor ședințe de Birou Politic Județean majoritatea, ca să nu spun toți membrii Biroului Politic Județean, a ajuns la această concluzie și și-au exprimat și asumat această decizie. Din punctul meu de vedere va fi corect ce se va întâmpla de acum înainte pentru că deciziile s-au luat statutar și contează ce va urma de acum înainte.”
Mihai Stoica – prim – vicepreședinte PNL Neamț
”Bună ziua. Am să fiu scurt. Nu de mult timp, anul trecut pe 2 aprilie 2017, la Conferința Județeană de alegeri la PNL Neamț printre alți invitați ne-a onorat cu prezența și domnul președinte Ludovic Orban, care printre altele a reiterat, a repetat dacă se poate spune, ideea ca fiecare membru să cunoască statutul. Statutul PNL. Eu consider că decizia BPJ a fost mai mult decât legală și statutară și susțin și mențin în continuare că trebuie să rezolvăm această problemă la nivel de organizație PNL a municipiului Piatra Neamț pentru că ne-am propus ca acolo unde avem primari cu organizații puternice la alegerile europarlamentare din anul 2019 să obținem cel puțin 50% din voturi, că avem de unde. Susțin decizia, am votat-o și mergem până la capăt”.
George Lazăr – prim – vicepreședinte PNL Neamț
”Prin funcția pe care o am de prim – vicepreședinte, prin încrederea pe care am primit-o de la colegii din BPJ Neamț, de la președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc, vă asigur și vă asigur și pe colegii noștri din
PNL Neamț că organizația liberală de la Neamț este una puternică, care își propune lucruri importante pentru societate, pentru administrațiile publice județene și locale. Construim, lucrăm în echipă, chiar dacă sunt anumite persoane care în decursul timpului au fost alături în această echipă, am muncit împreună, am construit împreună, dar din motive pe care nu vreau să le dezvolt astăzi din bun simț și corectitudine, din colegialitate au făcut un pas lateral, în stânga sau în dreapta, cum au considerat domniile lor, sfătuiți sau din proprie percepții pe care le-au avut, asta nu înseamnă că filiala PNL Neamț nu merge înainte. Ba da, filiala PNL Neamț merge înainte, suntem o echipă unită, în care toți primarii, consilierii locali sau județeni pe care îi avem lucrăm împreună, tragem împreună cu țelul de a pregăti alegerile din 2019, mă refer la europarlamentare, la prezidențiale, de a întări echipa cu oameni noi, cu oameni de valoare, cu oameni care pot aduce un plus în tot ceea ce înseamnă administrație și act politic în județul Neamț, iar în 2020 împreună cu președintele Mugur Cozmanciuc și împreună cu echipa care suntem astăzi și la care sperăm să adere personalități să câștigăm alegerile locale, la nivelul CJ Neamț și alegerile parlamentare. În încheiere precizez că suntem o echipă puternică, unită, care îl susține pe președinte, pe care l-am girat acum mai puțin de un an, în unanimitate. Suntem o echipă care dorim să construim, care să ofere soluții
viabile și corecte pentru cetățeni, nu să fim mijloc de a genera dezbatere în public pe probleme nu create de noi, ci de alții, dar pe care noi avem sarcina să le rezolvăm”.

Roxana Lohan – președinte COAJ PNL Neamț “

Asa cum a zis și domnul prim-vicepreședinte PNL Neamț Mihai Stoica fiecare membru al Partidului Național Liberal trebuie să cunoască Statutul, însă eu precizez că trebuie să-l și respectăm. Decizia Biroului Politic Județean Neamț de a dizolva BPL PNL Piatra Neamț este statutară, s-au respectat toate dispozițiile din Statutul PNL, precum și din Regulamentul PNL (Rolj). Apreciez că orice parte direct interesată are posibilitatea să formuleze contestații și să urmeze procedurile interne așa cum sunt prevăzute în Statut.”
Bogdan Buhușanu – consilier județean, președintele Comisiei de Cenzori
”În calitate de președinte al Comisiei de Cenzori am efectuat o analiză economico – financiară și consider că decizia BPJ Neamț are la bază elemente din punct de vedere economic și disciplină financiară solide.
Consider că decizia este corectă și, de asemenea, spun că prin această decizie s-a intrat în normalitate și PNL Neamț va merge înainte mai unit.”

Cezar Sava – viceprimar Trifești, secretar adjunct PNL Neamț
”În calitatea mea de Secretar Adjunct nou, dar mai ales în calitatea mea de vechi membru PNL, vreau să vă spun că am venit să transmit un mesaj din partea celor care reprezintă baza partidului, dar mai ales a oamenilor importanți care luptă și aduc voturi, a primarilor, viceprimarilor, a consilierilor și a membrilor noștri, că situația existentă a impus această decizie a Biroului Permanent Politic Județean de a rezolva micile disensiuni în cadrul organizației. Pentru asta s-au făcut toate demersurile legale, s-au făcut toate demersurile necesare. Consider că această problemă odată eliminată, organizația își va îndeplini cu succes ceea ce și-a propus ca strategie și țintă”.