Primăria Municipiului Piatra-Neamț prin Biroul Managementul Situațiilor de Urgență derulează în această perioadă o campanie de informare a populației cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii gripei aviare și a pestei porcine africane în gospodării.

Sunt distribuite materiale informative cu privire la gripa aviară și pesta porcină la aproximativ 500 de persoane din anexele Văleni și Bâtca Doamnei, la bisericile din zonă și la Școala din Văleni.

Scopul campaniei este de conștientizare a populației cu privire la riscul râspândirii acestor boli la nivelul gospodăriilor. Materialele cuprind informații cu privire la modalitățile de transmitere a gripei aviare, respectiv a pestei porcine, măsurile de prevenire a răspândirii, simptomele de boală și obligațiile ce le revin în cazul unor suspicinuni de îmbolnăvire.

Campania a fost inițiată ca urmare a apariției a două cazuri de îmbolnăvire la lebede de pe Lacul Bâtca Doamnei, confirmate la începutul lunii februarie. În data de 7 februarie a fost înregistrată o nouă suspiciune de gripă aviară la o lebădă de pe Lacul Bâtca Doamnei, neconfirmată deocamdată de DSV Neamț.

Recomandăm populației să respecte cu strictețe recomandările specialiștilor pentru a evita răspândirea acestor boli.