Colegiul Național “Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț a aplicat la selecția pentru programul ARISS, un program dedicat științei,în  luna noiembrie 2016 și a primit răspunsul acceptării în primăvara anului 2017, selecția fiind posibilă datorită calității propuneri de aplicare a educației spațiale.Proiectul ARISS a fost integrat în activitățile Clubului de astronomie STELLARIA din care fac parte elevii din clasele a X-a, a XI-a, a XII-a, din cadrul colegiului.Acest proiect reprezintă o oportunitate educațională de excepție și a fost posibil datorită participării anterioare a școlii la diferite programe spațiale susținute de NASA, care promovează învățarea pe bază de anchetă și colaborare cum ar fi: Space Camp, Sally Ride EarthKAM și Orion Quest. Programul ARISS este extrem de competitiv și primește mii de aplicații de la școli din întreaga lume, selecția permițând contactul aplicațiilor cu spațiul abia după 6-12 luni.Unii din astronauți sunt radioamatori pasionați și oferă posibilitatea școlilor de a comunica cu Stația Spațială Internațională prin intermediul programelor educaționale NASA.

În data de 26 octombrie 2017 a avut loc un moment unic pentru liceeni de la Colegiul Național “Calistrat Hogaș” Piatra Neamț. Contactul radio educațional EU 404 cu Stația Spațială Internațională ISS a fost planificat în timp real între astronautul Joe Acaba,KE5DAR, aflat în timpul expediției 53 cu Glenmire Community din localitatea Cork Irlanda și colegiul Național Calistrat Hogaș din Piatra Neamț România. Conectarea școli din România s-a făcut prin intermediul școlii Glamire Community College din Cork – Irlanda,când echipajul ISS, în timpul expediției 53, timp de 6 până la 12 minute a trecut direct peste Irlanda. Protocolul inițial prevedea contactul cu astronautul italian Paolo Nespoli dar acesta a fost angrenat în discuții cu Papa Francisc.Programal a  început cu o oră și jumătate de contactul cu ISS. Toți elevii în special cei de la clubul de astronomie s-au pregătit cu entuziasm pentru această ocazie specială și au studiat despre ISS viața în spațiu, activitatea astronauților , au  învățat despre cum e să fii radioamator și mai ales despre rigurozitate necesară acestei pasiuni.

Primul contact dintre cele două școli s-a realizat la ora 12. 55, elevi ,Theodor Nechifor pentru CNCH și Ana Cruceanu, o elevă de origine română în prezent elevă a școlii irlandeze, s-au prezentat și au transmis cele mai bune urări publicul care aștepta conectarea și organizarea activităților experimentale.

La 12:20 cei doi profesori coordonatori ai școlilor Dan O  Sullivan și Nadia Cîrcu au luat legătura, au prezentat țările în care locuiesc,apoi au discutat despre cele două școli care vor fi martore ale acestui eveniment deosebit. Au fost prezentate biografiile astronautului de serviciu Joe Acaba și a unicului cosmonaut român Dumitru Prunariu.

Domnul Seamus McCague, mentor ARISS și un radioamator strălucit, a avut calitatea de maestro de ceremonii și a prezentat evenimentul și activitatea grupului de voluntari radio amatory di ARISS, grup care a făcut posibil contactul cu ISS în timp ce zbura  la 400 de km deasupra Pământului . Această stație a fost conectată la două școli din Irlanda și o școală di România, pentru a permite elevilor să contacteze ISS.

Tot domnul Seamus McCague a deschis și comunicarea cu Joe Acaba.

“India Ech1, acesta este India Sierra Sierra -Aici Stația Spațială Internațională vă aud foarte clar.Aștept întrebările voastre” a spus astronautul american de la aproximativ 400 kilometri deasupra Irlandei în timp ce orbita Pământului cu o viteză 28.000 km/h

Elevii, care au avut oportunitatea de a primi răspunsuri la astronautul de serviciu au fost Raluca Maria Ghilea,  Andreea Vrabie, Tudor Covaci , Vlad Gubendreanu, Andi Enache, Alexandra Zaharia și Theodor Nichifor. Acest eveniment a fost o experiență specială pentru toți cei implicați și a trezit interesul pentru fizică și astronomie, științele spațiale, inginerie spațială, ținând cont de rolul acestora asupra societății este unul foarte important. Aceste științe sunt motorul societății contemporane, orice descoperire, orice invenție, implicată cunoștințe specifice În lunile anterioare contactului radio elevii au avut un program cu o agendă de evenimente distractive și interesante, planificate pentru pregătirea evenimentului, care vor continua și după desfășurarea lui prin vizitarea unor Observatoare astronomice din Europa,

“Felicităm echipa de proiect pentru curajul și constanța de a urmării împlinirea unui vis frumos și adresă mulțumiri speciale doamnelor profesoare Nadia C]rcu și Mariana Frenți care, cu modestie, prin știință, arată calea spre stele elevilor de la colegiul Național “Calistrat Hogaș” Piatra Neamț

purtător de cuvânt inspector școlar Elena Preda